У Києві засудили співробітників ФСБ за обшук у кримської журналістки, авторки Крим.Реалії

Йдеться про співробітників ФСБ Дениса Алуніна і Дмитра Грамашова, які раніше служили в Службі безпеки України, а після окупації Росією Криму в 2014 році перейшли на службу до ФСБ

Двох співробітників ФСБ Росії, які брали участь в обшуку у квартирі батьків кримської журналістки, авторки проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Анни Андрієвської, в Україні заочно засудили до 13 років позбавлення волі. Таке рішення ухвалив Солом’янський районний суд Києва 3 липня, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Йдеться про співробітників ФСБ Дениса Алуніна і Дмитра Грамашова, які раніше служили в Службі безпеки України, а після окупації Росією Криму в 2014 році перейшли на службу до ФСБ. Суд визнав їх винними за трьома статтями Кримінального кодексу України: порушення недоторканності житла (ст. 162), перешкоджання журналістській діяльності (ст. 171) і держзрада (ст. 111).

Розгляд справи відбувався заочно без участі засуджених. Їх представляли державні захисники, які заперечували провину своїх підзахисних.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада ЄС продовжила санкції проти РФ, запроваджені через анексію Криму

Обшук у квартирі родини Анни Андрієвської у Криму проводився групою співробітників ФСБ 13 березня 2015 року. Вони вилучили техніку, речі й документи, а також допитували рідних журналістки.

Слідчі дії проводилися в межах кримінальної справи, порушеної кримським головкомом ФСБ проти журналістки через її публікацію в «Центрі журналістських розслідувань» про волонтерів батальйону «Крим». Російська влада внесла Анну Андрієвську до списку терористів й екстремістів Росії. На території РФ їй загрожує до п’яти років позбавлення волі. Правозахисники називають переслідування журналістки політично вмотивованим.

Європейський суд із прав людини у межах розгляду міждержавної справи «Україна проти Росії (щодо Криму)» 25 червня 2024 року визнав Росію винною у порушенні низки прав людини на Кримському півострові, починаючи з 2014 року. Серед них – придушення неросійських ЗМІ й обмеження свободи висловлення думок, а також незаконне поширення російського законодавства на території Криму.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна виграла справу проти Росії щодо Криму в ЄСПЛ