Алсу Курмашева на конференції ОБСЄ закликала допомогти арештованим у Білорусі й Криму журналістам Радіо Свобода

Журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева сама була заарештована і засуджена в Росії, але нещодавно звільнена в рамках обміну між РФ і Заходом

Журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева на міжнародній конференції з людського виміру ОБСЄ у Варшаві закликала «зробити все можливе», щоб допомогти колегам, заарештованим російською і білоруською владою.

«Я постійно думаю про трьох моїх колег із Радіо Свобода. Я точно знаю, що переживають Влад Єсипенко, Ігор Лосик, Андрій Кузнечик і їхні родини. Моє серце – з ними. Будь ласка, зробіть усе можливе, щоб допомогти їм», – заявила Алсу Курмашева, яка сама була заарештована і засуджена в Росії, але нещодавно звільнена в рамках обміну між РФ і Заходом.

Вона повідомила, що Ігор Лосик і Андрій Кузнечик перебувають в ув’язненні в Білорусі, а фрілансер проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владислав Єсипенко перебуває в окупованому Росією Криму. Він не бачив своєї сім’ї три роки, сказала Курмашева.

За її словами, подібні заходи, на яких зустрічаються колишні політв’язні, експерти й політики, – «дуже важливі». «Вони допомагають нам усвідомити весь масштаб кризи і шукати ефективні рішення», – зазначила журналістка.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокуратура Криму: слідчому ФСБ, який переслідував Єсипенка, загрожує до 12 років тюрми

Міжнародна конференція з людського виміру ОБСЄ відбувається у Варшаві з 1 по 10 жовтня.

Алсу Курмашева 288 днів провела в ув’язненні в Росії. Її звинуватили у поширенні «фейків» про армію РФ. Приводом для справи стала опублікована редакцією проєкту Радіо Свобода Idel.Реалії книжка «Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну». 19 липня Верховний суд Татарстану засудив її до 6,5 років колонії. Першого серпня журналістка вийшла на волю у рамках масового обміну ув’язненими між країнами Заходу, Росією і Білоруссю.

Президент Радіо Свобода Стівен Капус, коментуючи звільнення журналістки, заявив, що «це робить ще більш рішучими, щоб забезпечити свободу трьох інших журналістів Радіо Свобода, жорстоко ув’язнених у Білорусі й окупованому Росією Криму».

Владислава Єсипенка затримали в Криму 10 березня 2021 року. Росія звинуватила його у «зв’язках з українськими спецслужбами» і «зберіганні й перевезенні боєприпасів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Тримайся, Друже!» В Україні закликають звільнити журналіста Владислава Єсипенка

Єсипенка засудили до п’яти років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу у розмірі 110 тисяч рублів. Російське звинувачення вимагало для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

Журналіст стверджує, що російські силовики його катували, зокрема струмом, домагаючись свідчень.

У Міністерстві закордонних справ України назвали «політично вмотивованим» винесений Єсипенку вирок.

Держдепартамент США також засудив вирок, назвавши його «ще одним прикладом зловживань російської окупаційної влади у Криму».

У лютому 2024 року президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Стівен Капус зустрічався у Києві з українським президентом Володимиром Зеленським. Однією із тем бесіди стало питання звільнення Владислава Єсипенка.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «КримSOS» опублікувала список кримських журналістів, які з 2014 року зазнають переслідувань із боку РФ