Кулеба звернувся до країн Заходу: «Не продавайте Україну»

Міністр закордонних справ Україна Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ Україна Дмитро Кулеба вважає, що країни Заходу мають відповісти Росії силою, а не примиренням. Про це очільник зовнішньополітичного відомства написав 10 грудня в американському виданні Foreign Affairs, закликавши світову спільноту підтримати Україну в її боротьбі за суверенітет.

Кулеба вважає, що США та їхні європейські союзники мають говорити з Путіним, щоб «виграти час і зміцнити Україну до такої міри, що у Росії просто не буде можливого військового варіанту для вторгнення». «Тоді можна буде досягти справедливого мирного врегулювання на Донбасі і нарешті привести Україну до ЄС і НАТО», – наголошує український міністр.

Він наполягає, що «в довгостроковій перспективі український народ не матиме іншого шляху».

«Ми не відмовимося від цього курсу, незалежно від того, з яким тиском ми стикаємося з боку Росії – або з боку наших партнерів із США чи Європи. Коли я чую, як деякі західні коментатори кажуть, що близькість НАТО є чутливим питанням для Путіна, у мене є лише одне запитання: чи не чутливі життя та майбутнє 44 мільйонів українців?» – так свою статтю завершує міністр закордонних справ України.

Your browser doesn’t support HTML5

Дмитро Кулеба про те, чи можуть бути якісь домовленості між Байденом та Путіним не на користь України

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білий дім: США підтримують прагнення України до НАТО

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує прагнення України стати членом НАТО, підтвердила на брифінгу у Вашингтоні 9 грудня речниця Білого дому Джен Псакі.

У коментарях після розмови з Байденом російський лідер Володимир Путін знову повторив намір Росії отримати юридичні гарантії щодо відмови Україні у вступі в НАТО.

«Нас не може не турбувати перспектива можливого вступу України до НАТО, тому що за цим, безсумнівно, послідує розміщення там військових контингентів, баз і озброєнь, які нам загрожують», – заявив російський президент.

Десятки тисяч російських військових розгорнуті нині в регіонах поблизу кордону з Україною, що насторожило як Київ, так і офіційних осіб у Європі та Сполучених Штатах щодо намірів Росії.

У жовтні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Україна і Грузія вступлять до НАТО, але це не питання завтрашнього дня.

Столтенберґ укотре наголосив, що це право кожної країни визначати своє майбутнє, і на рішення України й Грузії вступити до НАТО не повинна впливати якась іще країна, зокрема, Росія.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вступ України до НАТО: чого так боїться Росія?