Україна продовжує співпрацю з МАГАТЕ щодо демілітаризації ЗАЕС – Кулеба

Російські війська перебувають на території Запорізької АЕС уже понад девʼять місяців

Український уряд співпрацює з ядерною агенцією ООН, МАГАТЕ, в питанні створення зони безпеки навколо Запорізької атомної станції, заявив 8 грудня після зустрічі зв словацьким колегою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Україна крок за кроком у повному взаєморозумінні з МАГАТЕ рухається до створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС», ­– заявив Кулеба в Києві.

За його словами, Україна підтримує тісні контакти з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, який намагається досягти угоди, яка б захистила станцію та прилеглу до неї територію від бойових дій.

Кулеба додав, що вкрай складно гарантувати безпеку українських АЕС, «не зупинивши російські ракетні удари по території України».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На територію ЗАЕС війська РФ завезли «Гради» і готують провокації – «Енергоатом»

На початку цього тижня речниця МЗС Росії Марія Захарова поставила під сумнів перспективи угоди щодо Запорізької АЕС.

«Ні про який вихід Запорізької АЕС з-під контролю Росії чи передачу контролю над нею якійсь «третій стороні» не може йтися. Станція розташована на території Росії (в окупованому Росією місті Енергодар Запорізької області – ред.) і повністю контролюється Росією. Ми виходимо з того, що тільки ми здатні забезпечити фізичну та ядерну безпеку ЗАЕС», – сказала Захарова.

Росія захопила Запорізьку атомну електростанцію 4 березня. Відтоді ЗАЕС неодноразово зазнавала обстрілів, у яких Київ та Москва звинувачували один одного. На початку грудня Міжнародне агентство атомної енергії заявило про прогрес у переговорах щодо створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські військові збирають валізи на ЗАЕС чи ознак відступу немає?