Нова хартія стратегічного партнерства закріпить на роки підтримку України з боку США – Кулеба у Вашингтоні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

Підписання нової хартії стратегічного партнерства України та США на десятиріччя вперед закріпить підтримку України з боку США, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба українським ЗМІ по прибуттю до Вашингтона.

«У ній (хартії – ред.) є низка положень щодо протидії російській агресії, які нам було принципово важливо зафіксувати. Це свідчить про абсолютну незворотність американської політики підтримки України у протидії російській агресії. Документ зацементує американську політику на роки вперед і повністю зніме будь-які занепокоєння. Підтримка України з боку США залишиться абсолютно непорушною щонайменше на наступні десять років», – сказав Кулеба.

Він уточнив, що на всіх зустрічах будуть три наскрізні теми: безпека України, зокрема у контексті напруженості на сході та в Білорусі; енергетична безпека, зокрема в контексті «Північного потоку-2»; економічний розвиток – залучення американських інвестицій, більше торгівлі між державами.

Нинішнє засідання Комісії стратегічного партнерства Кулеба назвав підсумком насиченого року в українсько-американських відносинах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кулеба: «В нас нема розбіжностей зі США в оцінках безпекової ситуації довкола України. Є розбіжності в термінології»

«Це буде сильна та яскрава подія. Підписання нової хартії структурує наші двосторонні відносини відповідно до сучасних реалій. Ми зосередимо увагу на протидії російській агресії, економічному розвитку України, успішному втіленні реформ у нашій державі», – підсумував Кулеба.

У голови МЗС України, крім зустрічі з держсекретарем Ентоні Блінкеном, будуть зустрічі в Пентагоні та Раді національної безпеки США, зустрічі з експертними колами та американськими ЗМІ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блінкен прийме українську делегацію для поновлення переговорів про стратегічне партнерство