Кулеба закликав ООН докласти зусиль для збереження Чорноморської зернової ініціативи

Корабель із українським зерном проходить інспекцію в Босфорі, жовтень 2022 року

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрівся з генеральним директором Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Цюй Дунюєм. Про це повідомила пресслужба МЗС увечері 26 квітня.

Зокрема, учасники зустрічі обговорили можливість технічної підтримки для експорту продовольства з України та розвиток гуманітарної харчової програми «Зерно з України».

«Дмитро Кулеба закликав Продовольчу та сільськогосподарську організацію докласти максимальних зусиль для забезпечення подальшого функціонування Чорноморської зернової ініціативи», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чотири судна не змогли йти «зерновим коридором», блокує Росія – ВМС України

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив 25 квітня в Нью-Йорку, що ситуація щодо вивезення продовольства та добрив із чорноморських портів України перебуває у безвиході.

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Доти після лютневого вторгнення Росії порти України були повністю заблоковані. ООН та багато країн заявляли, що блокада експорту продовольства може призвести до глобальних наслідків аж до голоду в найбідніших країнах.

У березні 2023 року операцію було продовжено. ООН офіційно не повідомляла, на який термін було продовжено домовленість. Україна заявляла про продовження на 120 днів – на той же термін, що й під час першого продовження восени. МЗС Росії заявило, що Москва повідомила учасникам угоди про продовження угоди лише на 60 днів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США дозволили повʼязані з зерновою угодою платежі «Россільгоспбанку» – Reuters