«Ніхто не зможе пересидіти цю кризу»: Кулеба закликав Генасамблею ООН зреагувати на дії Росії

«Якщо президент Путін вирішить, що може продовжувати свою агресію проти України, ваші уряди і громадяни матимуть справу з болісними наслідками разом із нашим урядом і нашими людьми», попередив Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив із промовою на засіданні Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку 23 лютого.

У своєму зверненні він неодноразово вказав на те, що останні дії Росії загрожують не тільки Україні, а й світовій безпеці загалом.

Міністр відкинув звинувачення Кремля в тому, що Київ нібито планує наступ на Донбасі, заявивиши, що українська влада віддана дипломатичному шляху і не планує жодних наступальних операцій на сході власної країни.

Кулеба згадав промову президента Росії Володимира Путіна, яка передувала його визнанню «державами» незаконних угруповань на Донбасі. Він вказав на те, що в ній російський президент фактично заперечив право України на існування.

Читайте також: Промова Путіна щодо визнання ОРДЛО «державами» розкрила його справжні наміри – Білий дім

Рішення Москви щодо районів Донецької та Луганської областей, контрольованих бойовиками, створює «нову реальність» і прямо атакує саму ООН, зазначив урядовець.

«Те, що відбувається зараз на сході України, де їдуть російські танки, і на українському кордоні, де сконцентровані російські підрозділи в неймовірних масштабах, повинно бути приводом для тривоги для всіх вас. Я застерігаю кожну країну в цій високій залі: ніхто не зможе пересидіти цю кризу. Якщо президент Путін вирішить, що може продовжувати свою агресію проти України, ваші уряди і громадяни матимуть справу з болісними наслідками разом із нашим урядом і нашими людьми. Ось чому ми повинні використати цей останній шанс і зупинити Росію зараз», – закликав Кулеба.

Він висловив переконання, що початок повномасштабної війни в Україні стане «кінцем світового порядку»:

«Якщо Росія не отримає сувору, стрімку й рішучу відопвідь зараз, це означатиме повне банкрутство міжнародної безпеки і міжнародних інституцій, які відповідають за збереження глобального порядку. Це похмурий сценарій, який відкине нас назад до найтемніших часів 20-го століття. Росія не зупиниться на Україні. Якщо постійний представник Ради безпеки ООН успішно порушить буквально всі правила, інші діячі будуть натхненні ним і підуть його стопами».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський, Дуда та Науседа підписали заяву про визнання європейської перспективи України

За словами міністра, Україна чекає на «рішучі, негайні та пропорційні дії міжнародної спільноти». Він згадав про фактичне блокування Росією судноплавства в Азовському та Чорному морях, порушення прав людини в Криму, переслідування кримських татар та журналістів на окупованому півострові, куди Москва не допускає моніторингові місії ООН.

«Весь світ є свідком сьогодні, як Росія погрожує та шантажує міжнародну спільноту, аби «закрити кримське питання» – це цитата. Це насправді є одним із довгого переліку її останнім так званих безпекових вимог. Україна продовжує зусилля, аби досягнути деокупації Криму мирним шляхом», – зазначив очільник МЗС.

Він подякував країнам, які долучилися до «Кримської платформи», і закликав інші держави зробити те ж саме.

Кулеба заявив, що Україна не планує відновлювати ядерну зброю, від якої відмовилася за Будапештським меморандумом, але чекає на те, що світ «навзаєм» відреагує на загрозу її безпеці.

Читайте також: Божевілля чи метод? Чому Путін визнав підтримуваних Росією «сепаратистів» в Україні?

«Україна кілька років тому пропонувала надіслати миротворчі сили ООН до України. Досі Рада безпеки ООН не змогла ухвалити відповідні рішення. Україна пропонує поєднати політику суворих санкцій і підтримку України зі збереженням відкритих дипломатичних каналів, аби переконати Росію піти на деескалацію та надати перевагу переговорам. Ми закликаємо країни-члени використати всі інструменти, аби захистити Україну», – додав він.

Кулеба застеріг, що відсутність належної реакції «лише докладеться до подальшої ескалації», натомість дипломатія і санкції все ще можуть запобігти подальшій агресії. Водночас він попередив, що Україна готова реалізувати своє право на самозахист, передбачене статутом ООН.

Your browser doesn’t support HTML5

У різних країнах світу проходять акції на підтримку України

«У ці дні ми маємо, можливо, останнє вікно можливостей, аби зробити те, чого Росія не очікує від ООН та її членів – продемонструвати безпрецедентну здатність та готовність діяти, аби зупинити агресію. Неважливо, які у вас відносини між собою. Ваш найвищий обов’язок – захистити Статут ООН», – підсумував Кулеба.

За останні кілька днів безпекова ситуація на сході України суттєво погіршилася.

21 лютого після засідання Ради безпеки Росії президент Володимир Путін заявив про «визнання» незаконних збройних угруповань «ЛНР» і «ДНР». Укази Путіна, зокрема, передбачають виконання російськими військами «функцій із підтримки миру» на території, контрольованій бойовиками. Так звані «миротворчі» війська РФ на Донбасі США назвали «нісенітницею».