Кудрицький очікує, що уже наступного тижня, ймовірно, вдасться обійтись без відключень електроенергії

Наприкінці тижня в «Укренерго» очікують на певне спадання спеки та введення в роботу додаткових енергоблоків на певних електростанціях

За відсутності форс-мажорів уже наступного тижня, ймовірно, вдасться уникнути відключень електроенергії, заявив голова правління компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Поки буде зберігатися спека – будуть певні дефіцитні години протягом кожної доби, кожного робочого дня. Як ви бачите, це здебільшого вечірні години, коли споживання найбільше. І в такі вечірні години можуть бути застосовані одна чи дві черги відключень. Наприкінці тижня ми очікуємо, що певне спадання спеки, а також введення в роботу додаткових енергоблоків на певних електростанціях – дозволить нам скомпенсувати дефіцит. І будемо сподіватись, що на наступному тижні вже обійдемося без відключень», – розповів він в ефірі «Громадського радіо».

Кудрицький також розповів, що на багатьох об’єктах критичної інфраструктури споруджений захист по периметру об’єктів.

«Цей захист складається з біг-бегів або з габіонів, які наповнені піском, і захищають такі споруди від уламків – якщо, наприклад, ракета або якийсь інший боєприпас розривається на відстані від обладнання. Наш захист призначений для того, щоб захистити критичне обладнання від саме прямого влучання, оскільки, на жаль, «Шахеди» бувають досить точними, і тут неможливо обійтися тільки захистом першого рівня. Тому – це великі досить конструкції, на кожну з них іде більше двох тисяч кубометрів бетону, сотні тонн арматури і металевих балок перекриття», – повідомив він.

Читайте також: В «Укренерго» розповіли, у які години вимикатимуть світло 21 серпня

Графіки погодинних вимкнень електроенергії не застосовуються для населення і промисловості України від 30 липня. Винятком було 8 серпня, коли запроваджували обмеження для промисловості й бізнесу. В останні кілька днів через спеку виник дефіцит в енергосистемі – знову застосовуються графіки відключень.

Раніше в «Укренерго» заявили, що за умов відсутності масованих атак, упродовж серпня-жовтня днів без відключень світла буде більше, або нетривалі обмеження будуть лише у вечірні години.

До 30 липня в Україні діяли графіки погодинних вимкнень світла, головна причина їх застосування – наслідки ракетних і дронових ударів РФ по українських електростанціях. За даними «Укренерго», втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.