На Кубі на ТЕЦ сталася аварія – вся країна залишилася без електрики

Ведуться роботи з відновлення електропостачання, але коли вони закінчаться, наразі невідомо.

На Кубі у п’ятницю сталася аварія на одній із головних електростанцій – ТЕЦ Антоніо Гутьєрреса у місті Матансас. Через аварію стався збій у національній електромережі, внаслідок якого без електропостачання залишилася вся країна. Про це повідомило кубинське міністерство енергетики.

Президент Куби Мігель Діас-Канель написав у соцмережі Х, що ведуться роботи з відновлення електропостачання, але коли вони закінчаться, наразі невідомо.

10-мільйонному населенню острова рекомендовано перейти до режиму жорсткої економії електрики. Усіх працівників, крім екстрених служб, розпущено по домівках. Школи та вищі навчальні заклади закриті щонайменше до неділі. Закрито також розважальні заклади та практично вся торгівля.

Перебої з електрикою – не рідкість на Кубі. Їхня причина – застаріле обладнання на електростанціях та енергетичних вузлах, а також нестача палива. США ще в епоху холодної війни запровадили ембарго на експорт на Кубу палива та обладнання, а основні постачальники – Венесуела, Мексика та Росія – останніми роками скоротили свої поставки. Через це Куба змушена закуповувати паливо за значно вищими цінами на спотовому ринку, при тому що економіка країни перебуває на межі банкрутства.