У Прокуратурі АРК розповіли про моніторинг входження іноземних суден в анексований Крим

Керченський морський торговельний порт (фото архівне)

Прокуратура АРК стикається з низкою труднощів при розслідуванні кримінальних проваджень, пов’язаних із входженням іноземних суден у порти анексованого Криму, повідомив проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії керівник Прокуратури АРК Ігор Поночовний.

За його словами, розслідування ускладнює відсутність доступу до території, приховування судновласниками інформації про заходження в кримські порти. Тому прокуратура збирає інформацію про нелегальне відвідуванні кримських портів з усіх можливих джерел.

«Ми знаємо про регулярні маршрути між Туреччиною і Кримом, але документально це відображається як маршрут, наприклад, в порт Кавказ або Новоросійськ. Є практика приховування заходу суден за допомогою відключення системи спостереження АІС. Наприклад, ми знаємо, що судно везе з Туреччини в Керч ільменітову руду: в Чорному морі воно відключає АІС, показує пункт призначення Новоросійськ, заходить в Керч, розвантажується, виходить в Азовське море і включає АІС. Але є інші методи, які використовують, в тому числі, громадські організації, «Майдан закордонних справ», Служба безпеки і прикордонна розвідка, ми черпаємо інформацію з усіх можливих джерел», – розповів Поночовний.

За його словами, відомство має намір вивчати і використати досвід інших країн, в тому числі Кіпру. Для цього на базі Прокуратури АРК створена робоча група, в яку входять представники Мінінфраструктури України, митниці, прикордонної служби, СБУ, громадських організацій, які займаються відстеженням незаконних суднозаходів до Криму.

Морські порти, розташовані на території Криму (Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта), закриті розпорядженням української влади ще в 2014 році.