ЄС може надати Україні кредит за рахунок заморожених активів РФ і без США – Politico

Politico резюмує, що, якщо Угорщина відмовиться поступитися тривалістю санкцій, ЄС, швидше за все, завершить надання кредиту на власних умовах

Євросоюз може виділити Україні кошти й без згоди партнерів по G7. Про це з посиланням на неназваних дипломатів, не уповноважених офіційно коментувати тему, повідомляє видання Politico.

«Якщо ми не вирішимо це (шляхом продовження терміну дії санкцій проти Росії – ред.), це коштуватиме ЄС – включаючи Угорщину – більше грошей… Ми тиснемо, але Орбан поки що не піддається», – сказав на умовах анонімності європейський дипломат журналістам.

Угорщина заявляла, що не погодиться на зміну правил, які дозволять Вашингтону відіграти важливу роль у 50-мільярдній позиці для України, допоки в США не пройдуть президентські вибори.

Кредит планується гасити за рахунок несподіваних прибутків, які генерують заморожені активи РФ. США готові зробити свій внесок, якщо матимуть гарантії, що активи лишатимуться знерухомленими, а відтак – надалі генеруватимуть прибутки. Інакше для погашення позики національним урядам доведеться задіювати кошти платників податків.

Цією гарантією для Вашингтона би стало подовження терміну дії санкцій, які утримують активи в замороженому стані. Нині їх подовжують щопівроку – у США хочуть, щоб це рішення ухвалювали кожні 36 місяців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Посли ЄС погодили позику для України на 35 мільярдів євро – журналіст

Це додасть процесу перебачуваності й зменшить ризики, що котрась зі столиць ЄС невдовзі заблокує подовження санкцій, за яке мають голосувати одностайно.

Угорський лідер Віктор Орбан виступає проти подовження терміну дії санкцій. Принаймні – доки в США не пройдуть президентські вибори.

Politico пише, що прем’єр Угорщини «вигадав спосіб дозволити Трампу… викрутитися з 50-мільярдної позики, яку США, ЄС і лідери G7 запропонували Україні для підтримки її боротьби за виживання проти Росії», і що така позиція свого прихильника у ЄС дозволила би Дональду Трампу «звільнитися від гачка й сказати виборцям-республіканцям, що в разі обрання він не дасть Україні ні цента».

Якщо ЄС і США спільно візьмуть участь у кредиті на 35 мільярдів євро, що є частиною 50-мільярдного від G7, Трамп у разі переобрання буде зобов’язаний його обслуговувати. І, відповідно, не буде, якщо позику схвалять без США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сибіга поспілкувався з Боррелем: йшлося про надання Україні 35 млрд євро

Один із варіантів надання Україні позики передбачає внесок Вашингтона в розмірі 5 мільярдів доларів, що приблизно дорівнює сумі російських активів, заморожених у США.

Без участі США внесок Євросоюзу до 35-мільярдного кредиту буде більшим, зокрема – Угорщини. Та співбесідники Politico кажуть, що Орбана це не цікавить.

«Їм (Угорщині - ред.) байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Йдеться про допомогу Трампу», – сказав на умовах анонімності ще один дипломат ЄС.

США давали зрозуміти, що розглядають можливість взяти участь у позиці – хоча й зі значно меншою сумою – навіть якщо ЄС не зможе продовжити період санкцій, сказав виданню третій дипломат ЄС і посадовець Єврокомісії.

Politico резюмує, що, якщо Угорщина відмовиться поступитися тривалістю санкцій, ЄС, швидше за все, завершить надання кредиту на власних умовах. Згідно з його бюджетними правилами, значно простіше отримати схвалення платежу національними столицями до кінця року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шмигаль про підтримку країнами ЄС 35 млрд євро для України: кошти мають бути доступні наприкінці року