Конгрес США: республіканці обрали Тома Еммера кандидатом на голову Палати представників

Палата представників Конгресу США 3 жовтня проголосувала за усунення конгресмена Кевіна Маккарті (ліворуч від Тома Еммера) з посади спікера

Республіканська більшість у Палаті представників 24 жовтня підтримала кандидатуру представника Міннесоти Тома Еммера на посаду спікера Палати представників США.

Еммера затвердили в результаті п’яти раундів голосувань на зборах Республіканської партії в Конгресі. На початку голосувань у вівторок за номінацію змагалися дев’ятеро кандидатів.

Для призначення спікером кандидатуру Еммера має затвердити Палата представників Конгресу США на загальному голосуванні.

Читайте також: США візьмуть участь у парламентському саміті «Кримської платформи» – МЗС

Як повідомляє «Голос Америки», однопартійці вважають Еммера прихильником України. Проєкт «Республіканці за Україну» дав йому найвищий бал за підтримку України. Проєкт відслідковує і оцінює, як американські законодавці від Республіканської партії ставляться до України – наприклад, голосують за ті чи інші проукраїнські законопроєкти або публічно висловлюються щодо України.

Еммер був серед перших американських політиків, який засудив повномасштабне російське вторгнення до України. Він також голосував за низку рішень Конгресу із надання Україні допомоги.

Читайте також: Запит до Конгресу на понад 60 млрд доларів для України. Маркарова розповіла, на що передбачені кошти

Палата представників не має очільника і не зможе наразі відповісти на запит президента Джо Байдена щодо військової допомоги Україні.

Палата представників Конгресу США 3 жовтня проголосувала за усунення конгресмена Кевіна Маккарті з посади спікера. Маккарті звільнили через кілька днів після того, як він в останню мить успішно організував двопартійне голосування, щоб запобігти закриттю уряду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Очільник МЗС Китаю цього тижня відвідає США перед можливою зустріччю Джо Байдена та Сі Цзіньпіна