«Компроміс можливий» – Олена Кондратюк про вирішення польсько-українських історичних питань

За словами Олени Кондратюк, українська сторона щодо вирішення чутливих історичних питань оптимістично налаштована

Для вирішення чутливих польсько-українських історичних питань повинна якомога швидше запрацювати робоча група, яка створена при міністерствах культури обох країн. Про це в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода сказала заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яка перебуває з робочим візитом у Варшаві.

«Ця комісія, в принципі, має розробити всі шляхи, як це швидко вирішити. Ми залишаємося оптимістично налаштованими, тому що незважаючи на те, що зараз важка ситуація в Україні – війна, але ми розраховуємо якраз тут на співпрацю і ми відкриті до співпраці», – сказала політикиня.

За її словами, вирішення цього питання лежить у площині компромісу та консенсусу.

«Це завжди два слова, які мають різні філософські значення, але до яких треба прийти. Я думаю, що компроміс можливий, тому що це питання не повинно бути в порядку денному. В нас є більш нагальніші питання, які надважливі зараз для наших двох сторін. Перш за все, це питання безпеки і виконання нашої безпекової угоди, яку підписав пан Туск і пан Зеленський. Тому, мені здається, що вирішення питань, які стосуються цього і плюс вирішення питання історичної памʼяті все одно буде на порядку денному і воно мусить бути вирішене», – зазначила Кондратюк.

Читайте також: Тимчасові незгоди або ж системні проблеми: чи переживають кризу польсько-українські відносини?

Парламентарка додала, що, на її думку, і польській, і українській стороні треба навчитися розв’язувати чутливі історичні питання справедливо, чесно та відповідально, з повагою до памʼяті кожного, хто загинув.

24 вересня парламентська асамблея Польща – Україна уперше за чотири роки зібралася у Варшаві, це була 13-та сесія депутатів парламенту двох країн. Після чотиригодинного засідання українські та польські парламентарі країн одноголосно ухвалили декларацію – спільний погляд на питання безпеки та двосторонню співпрацю.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вступ України в ЄС і Волинська трагедія. Чи ексгумація жертв вирішить історичні суперечки між Україною та Польщею?