WSJ: Росія надсилала хуситам супутникові дані для ударів по торгових суднах у Червоному морі

Нафтовий танкер горить після влучання ракети в Червоному морі, біля єменського порту Ходейда, 1 жовтня 2024 року

Росія передавала дані супутникової розвідки єменським хуситам для ударів по торгових суднах у Червоному морі, пише американське видання The Wall Street Journal із посиланням на низку власних джерел.

«Росія надала дані про цілі для єменських повстанців-хуситів, які на початку цього року атакували західні кораблі в Червоному морі ракетами і безпілотниками, допомагаючи підтримуваному Іраном угрупованню атакувати головну артерію світової торгівлі і ще більше дестабілізуючи регіон», – йдеться у матеріалі.

Про це журналістам повідомило джерело, знайоме з цим питанням, а також два європейських чиновники з питань оборони.

«Ці дані передавалися через членів іранського Корпусу вартових ісламської революції, які були повʼязані з хуситами в Ємені, сказав один із співрозмовників», – пише WSJ.

У вересні агенція Reuters із посиланням на джерела повідомляла, що Росія за посередництва Ірану веде секретні переговори про можливе постачання протикорабельних ракет із хуситами, збройним проіранським угрупованням, яке контролює значну частину території Ємену.

Раніше хусити заявили про підтримку радикального угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС), яке воює з Ізраїлем, і пообіцяли атакувати кораблі союзників Ізраїлю в Червоному морі. Згодом вони потопили щонайменше два судна та захопили ще одне, що спричинило збої в світовій морській торгівлі, зміни маршрутів та збільшення страхових витрат. Попри удари США по позиціях хуситів, загроза кораблям у регіоні зберігається.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Поблизу берегів Ємену горить контейнеровоз, уражений ракетами хуситів