Хусити випустили ракету по аеропорту в Ізраїлі, де приземлявся літак Нетаньягу

Дим здіймається після ізраїльського удару по місту Сур у Лівані, 25 вересня 2024 року

Єменські хусити заявили про удар балістичною ракетою по аеропорту Бен-Гуріон в Ізраїлі, коли там приземлявся літак з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

«Балістична ракета класу «земля-земля», запущена по Ізраїлю з Ємену в суботу ввечері (28 вересня – ред.), була збита засобами протиповітряної оборони «поза кордоном країни», – йдеться у заяві ЦАХАЛу.

За словами представників поліції, «уламки ракети впали поблизу єрусалимської громади Цур Хадасса, завдавши незначних пошкоджень».

На тлі атаки на летовище лідер хуситів Абдул Малік аль-Хусі виступив по телебаченню, де пообіцяв, що смерть лідера ліванського угруповання «Хезболла», визнаного терористичним у США, Хасана Насралли, якого ліквідував Ізраїль, «не буде марною».

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що «система протиповітряної оборони перехопила ракету хуситів за межами території Ізраїлю». Ракета була збита за допомогою системи протиракетної оборони великої дальності Arrow, яка призначена для знищення балістичних ракет, коли вони ще знаходяться поза атмосферою.

Армія оборони Ізраїлю в ніч на 29 вересня продовжила завдавати ударів по об’єктах радикального угруповання «Хезболла» на півдні Лівану. Як заявила пресслужба ЦАХАЛ, уражені «десятки» цілей, у тому числі ракетні пускові установки та склади боєприпасів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Верховного лідера Ірану перевели у безпечне місце після повідомлень про загибель лідера «Хезболли» – Reuters

Ліванські медіа повідомили про загиблих унаслідок ізраїльської атаки.

Уранці 29 вересня з боку Лівану по Ізраїлю було випущено не менш як вісім ракет. Вони впали в безлюдній місцевості, ніхто не постраждав. Крім того, повідомляють ізраїльські військові, перехоплений ударний безпілотник, запущений з боку Червоного моря.

Ізраїльська армія не повідомляла про можливий початок наземної операції на півдні Лівану. Проте американські джерела не відкидають такої можливості. Наразі до ліванського кордону стягнуто значні сили ЦАХАЛ, у тому числі танки та бронетехніку. Американські джерела заявили 29 вересня, що ЦАХАЛ, можливо, вже розпочав точкові операції на прикордонній території Лівану.

«Хезболла» є водночас і збройною групою, і політичною партією, яка контролює більшу частину районів із шиїтським населенням на півдні Лівану. США визнали «Хезболлу» терористичною організацією, натомість Євросоюз визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію. Партія «Хезболла» представлена у ліванському парламенті та уряді країни.

Після здійсненої 7 жовтня 2023 року атаки на Ізраїль радикального угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та Євросоюзі, «Хезболла» активізувала обстріли північної частини Ізраїлю. Деякі населені пункти евакуйовані. У відповідь Ізраїль став завдавати ударів по позиціях «Хезболли». 27 вересня ЦАХАЛ бункерними бомбами зруйнував штаб-квартиру військового крила «Хезболли», вбитий лідер організації Хасан Насралла.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїльська армія оголосила про загибель лідера «Хезболли» під час удару по Бейруту