Хорватія надасть Україні танки часів Холодної війни – замість них отримає від Німеччини Leopard 2A8

За словами міністра оборони Німеччини, перші танки будуть передані Україні цього року

Хорватія поставить Україні 30 бойових танків і 30 бойових машин піхоти часів Холодної війни за підтримки Німеччини, згідно з угодою, підписаною в Берліні.

Як повідомляє пресслужба Міноборони Хорватії, міністри Анушич і Пісторіус підписали сьогодні лист про наміри, в якому висловлюють готовність двох країн доставити 30 танків М-84 і 30 БМП М-80, включаючи запасні частини та боєприпаси, зі складів Хорватії в Україну.

Зазначається, що обсяг фінансових ресурсів, які Хорватія отримає від Німеччини на поставку, знизить ціну на новий Leopard 2A8.

Враховуючи потреби хорватської армії, Загреб має намір придбати до 50 нових Leopard 2A8. Усі інші деталі будуть відомі після підписання договору. Додатковою перевагою такого типу закупівель є допомога Україні у боротьбі з російською агресією.

«Перші будуть передані Україні цього року», – заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, якого цитує агенція DPA.

Хорватський міністр оборони Анушич сказав, що ця модель закупівлі Leopard 2A8 підходить для всіх трьох залучених сторін – Хорватії, ФРН та України.


За даними Міноборони країни, наразі Хорватія надала Україні військову допомогу на суму понад 200 мільйонів євро.