У Черкаській ОВА закликали хасидів утриматися від паломництва до Умані на святкування Рош га-Шана

Під час відзначення хасидами-паломниками свята Рош Га-Шана в Умані, 24 вересня 2022 року

Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець закликав хасидів утриматися від паломництва в Умань на святкування Рош га-Шана.

«Як і попередні роки війни, передовсім рекомендуємо вірянам зважити на безпекову ситуацію в нашій країні та утриматися від відвідин Умані. Регулярні російські атаки та ураження цивільних об’єктів, провокації – не просто «страхачки», а українська буденність, на жаль… Однак, ми розуміємо, що, попри застереження, частина вірян все ж відвідає культове для себе місце. Тож маємо бути готовими», – наголосив Табурець у повідомленні в телеграмі.

Він зазначив, що «спільно з місцевою владою, керівниками безпекового сектора, медичної галузі та комунальниками пропрацьовуються всі питання».

«Заходи комплексні. Звісно, безпекові моменти будуть максимально посилені. Про них інформуватимемо надалі. Акцент також на укриттях. Допрацьовуємо цей момент із профільними службами – на цьому наголосив на сьогоднішній спецкомісії (10 вересня – ред.). Відточковуємо й інші напрями: від надання меддопомоги до санітарного й епідеміологічного благополуччя», – підкреслив голова ОВА.

Your browser doesn’t support HTML5

Історична Свобода | 250-річчя рабі Нахмана: яким він був і чому хасиди їздять на його могилу

Він додав, що під час паломництва буде розгорнуто місці оперативний штаб для координації роботи.

Цьогоріч святкування юдейського нового року (Рош га-Шана) припадає на 2-4 жовтня. Хасиди традиційно приїжджають святкувати його до могили цадика Нахмана в Умані Черкаської області.

Торік місцева влада, МВС і СБУ також закликали хасидів утриматися від візиту до України через повномасштабну війну. Проте, Умань все ж відвідали понад 23 тисячі паломників-хасидів.

В Умані є могила цадика (праведника) Нахмана, засновника так званої брацлавської течії хасидизму, – одна з найшанованіших святинь і місце паломництва для представників цієї течії. Усі юдеї з цієї течії хасидизму вважають своїм обов’язком побувати хоча б раз у житті на могилі цадика Нахмана і вірять, що новий рік, якщо вони зустрінуть його на святі Рош га-Шана саме в Умані, обов’язково буде для них щасливим.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Черкаська ОВА радить паломникам не їхати на Рош га-Шана в Умань через війну й обстріли