Російські війська у Харківській області намагаються розтягнути оборону ЗСУ – Синєгубов

Наслідки російського удару в Золочеві, Харківська область, 1 травня 2024 року, фото ілюстративне

Російські війська у Харківській області «атакують невеликими групами по нових напрямках, намагаючись розтягнути оборону ЗСУ», розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі телемарафону.

«Наші воїни ворога по цих напрямках стримують. Відбито за останній час біля 15 ворожих атак. Ситуація доволі важка, однак всі абсолютно атаки ворога відбивають. Є збільшення сірої зони, збільшення лінії фронту, бо ворог намагається їх умисно розтягнути, атакуючи невеликими групами по нових напрямках», – сказав він.

За його словами, «ситуація важка, однак повністю контрольована воїнами ЗСУ».

Він також розповів, що «з небезпечних напрямків продовжується евакуація жителів». Вже вивезли 5700 людей, сьогодні у планах – 1600, зазначив Синєгубов.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Брак людей і боєприпасів – що говорять бійці і як це впливає на фронт?

«Тільки що завершили засідання Ради оборони області, де були розглянуті питання щодо примусової евакуації статусних дітей, це діти, які мають статус сироти або дітей, що позбавленні батьківського піклування з небезпечних територій. Їх у нас наразі налічується близько 25. Це Чугуївський, Харківський, Куп’янський, Ізюмський райони», – додав Синєгубов.

Уночі 13 травня Генеральний штаб ЗСУ визнав, що в боях за прикордонне місто Вовчанськ «ворог має тактичний успіх». Для наступу на місто, за даними українських військових, командування ЗС РФ залучило значні сили, до п'яти батальйонів, і «не зважає на втрати». Загалом, ідеться у зведенні, «на Харківському напрямку оперативна ситуація залишається складною та динамічно змінюється».

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські військові обстріляли Куп’янськ, поранений чоловік – влада