Казахстан: влада Алмати повідомила про затримання ще понад 2 тисяч учасників протестів

Влада Казахстану досі не озвучила точних даних про загиблих і зниклих безвісти під час січневих протестів

У Казахстані, в місті Алмати, тривають затримання учасників масових протестів, які спалахнули на початку січня. Як повідомили у комендатурі міста російській агенції «Інтерфакс», за минулу добу затримано ще 2 159 людей, серед затриманих – «учасники незаконних акцій, мародерств та інших злочинів».

Повідомляється, що у затриманих вилучили 67 одиниць вогнепальної зброї та 3 112 боєприпасів.

Хоча ситуація в місті стабілізувалася, в Алматі зберігається режим надзвичайного стану і діє комендантська година.

У міській поліції стверджують, що з початку масових протестів зникло семеро людей. За даними поліцейських, всього з 4 січня безвісти зниклими офіційно вважають 22 особи, з них знайшлися 15.

Влада Казахстану досі не озвучила точних даних про загиблих і зниклих безвісти під час січневих протестів.

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня і тривали близько тижня. Приводом для них стало дворазове підвищення цін на пальне. Згодом протестувальники почали висувати політичні вимоги.

Серед них – зміни виборчого законодавства для допуску до виборів незалежних кандидатів-самовисуванців, обмеження президентських повноважень та розширення повноважень парламенту, а також відходу від політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва.

Одним із гасел протестувальників стало «Шал, кет!», що перекладається як «Старий, йди!». Протестувальники мали на увазі Нурсултана Назарбаєва, який після звільнення з посади президента Казахстану залишив за собою значні повноваження. Після відставки з посади президента країни у 2019 році він очолював Раду безпеки Казахстану. 5 січня на тлі протестів він залишив цю посаду, Раду безпеки Казахстану очолив чинний президент Касим-Жомарт Токаєв.

Казахстан тиждень по тому: військові місії ОДКБ та руйнівні наслідки заворушень (фотогалерея)

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу Казахстану провести ефективне та неупереджене розслідування всіх повідомлень про порушення прав людини, включаючи «застосування смертельної сили з боку силовиків» під час протестів.