Катери «Айленд», передані США, внесли до складу ВМС України – Міноборони

Два патрульні катери типу «Айленд» на борту судна Ocean Grand прибули до Одеси 23 листопада

Два патрульні катери типу Island «Суми» і «Фастів», які прибули до Одеси зі США 23 листопада, офіційно внесли до складу Військово-морських сил України в рамках урочистостей, присвячених 30-річчю Збройних сил 6 грудня, повідомили у Міністерстві оборони.

«Міністр оборони України Олексій Резніков і командувач Військово-морських сил Збройних сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа вручили пам’ятні знаки включення до складу ВМС командиру патрульного катеру «Суми» капітан-лейтенанту Микиті Гречусі та командиру патрульного катеру «Фастів» капітан-лейтенанту Сергію Щербині», – йдеться в повідомленні.

Також Резніков і Неїжпапа передали сертифікат на 12 легкоброньованих автомобілів «Хаммер» тимчасовому виконувачу обов’язків командира 140 центру спеціального призначення полковнику Вадиму Пастуху.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США готуються передати Україні п’ятий катер типу «Айленд» за рік – Кулеба

Про те, що Сполучені Штати передали два американські патрульні катери класу «Айленд», які вирушили з Балтімора, штат Меріленд, до Одеси, 8 листопада повідомило посольство США в Україні. 23 листопада вони прибули до Одеси.

Ці катери є частиною безпекової допомоги на понад 2,5 мільярдів доларів, яку США надали Україні з 2014 року, вони допоможуть зміцнити морську безпеку України та підвищити оперативну сумісність ВМС України з НАТО, повідомило дипломатичне відомство.

Офіційна передача перших кораблів українським військовим морякам від берегової охорони США відбулася 27 вересня 2018 року на військово-морській базі в Балтиморі (штат Меріленд, США).

Патрульні катери отримали бортові номери «Слов’янськ» (P190) і «Старобільськ» (P191). 21 жовтня 2019 року патрульні катери були доставлені в Одесу, де згодом їх прийняли до складу ВМС ЗСУ.