Директор «Оператора ГТС» закликав Канаду не передавати Росії турбіну для «Північного потоку-1»

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни «Газпрому» для постачання газу до Німеччини, оскільки цей крок суперечить санкціям проти Росії

Гендиректор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон закликав Канаду і Німеччину не піддаватися на «шантаж Кремля» і не передавати російському «Газпрому» турбіну для газопроводу «Північний потік-1».

«Просимо Канаду передати турбіну «Газпрому» не до Німеччини, а до України. Ми передамо далі до РФ. Може. Після перемоги. Нагадаю нашим німецьким партнерам, що і без «Північного потоку-1» є достатньо вільних потужностей для транзиту газу до Німеччини. Україна може хоч зараз транспортувати весь обсяг «Північного потоку-1», а ще є незадіяний газогін Ямал через Польщу. Ми не повинні піддаватися на шантаж Кремля!», – написав Макогон у фейсбуці ввечері 7 липня.

Раніше агентство Reuters із посиланням на джерело в українському Міністерстві енергетики Україна повідомило, що Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російському державному «Газпрому» для постачання природного газу до Німеччини, оскільки цей крок суперечить санкціям проти Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Німеччині активували режим тривоги через скорочення запасів газу

Минулого місяця «Газпром» скоротив пропускну спроможність газопроводу «Північний потік-1» до 40% від звичайного рівня, посилаючись на затримку повернення обладнання, яке обслуговується німецькою Siemens Energy в Канаді.

«Санкції забороняють передачу будь-якого обладнання, пов’язаного з газом. Якщо, не дай Боже, це рішення буде ухвалене, ми, безперечно, будемо звертатися до наших європейських колег... Бо якщо країни не виконують узгоджені ними рішення щодо санкцій, то як можна говорити про солідарність?», – цитує Reuters джерело в українському міністерстві.

Як повідомило агентство, Міністерство природних ресурсів Канади не відповіло на запит про коментар щодо ситуації. Міністерства економіки та закордонних справ Німеччини також не надали коментарів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Постачання газу до Німеччини «Північним потоком» скоротилися на 40% – «Газпром»

Натомість як заявило високопоставлене джерело в українському Міністерстві енергетики, Канада і Німеччина не хочуть, щоб турбіна була приводом для Росії для скорочення поставок газу через газопровід «Північний потік-1».

Міністр енергетики України Герман Галущенко в червні закликав Канаду не повертати турбіну російському «Газпрому», йдеться в листі, який цитує Reuters.

У листі міністр стверджував, що Росія все ще має більш ніж достатньо потужностей своїх транзитних маршрутів, щоб підтримувати постачання без турбіни, розташованої в Канаді.

Україна звинуватила Москву у використанні поставок природного газу як зброї для тиску на європейських союзників Києва з метою змусити їх відмовитися від підтримки України, яка протистоїть повномасштабному вторгненню Росії.

Київ неодноразово закликав до посилення санкцій проти Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шольц відмовився від повної націоналізації німецького підрозділу «Газпрому», щоб «не дратувати» Путіна – Bloomberg