У Кабулі відбуваються переговори між талібами та урядом Афганістану про перехід влади

Військовий афганської армії на вулиці в Кабулі, 15 серпня 2021 року

Представники талібів 15 серпня прибули до президентського палацу в столиці Афганістану Кабулі для переговорів про умови мирної переходу влади, повідомляє Associated Press із посиланням на чиновника, який говорив на умовах анонімності.

Цю ж інформацію підтвердив афганській службі Радіо Свобода представник руху «Талібан», який не надав інших подробиць.

Раніше 15 серпня таліби заявили, що не планують захоплювати столицю Афганістану «силою» і «ведуть переговори з іншою стороною про мирний вхід до Кабула». Бойовики заявили, що наказали своїм підлеглим залишатися на околицях столиці Афганістану.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Таліби увійшли до Кабула, наказують поліції здатися – журналіст

Уранці 15 серпня бойовики без бою зайняли Джелалабад, важливий центр на сході Афганістану. Тепер для них відкрилися транспортні шляхи, що зв’язують країну з Пакистаном. Захоплення Джелалабада слідує за перемогою талібів у Мазарі-Шарифі. Це місто вважалося північним бастіоном афганської влади. Таким чином, таліби контролюють вже приблизно понад дві третини з 34 адміністративних столиць афганських провінцій.

США проводять евакуацію свого посольства в Кабулі. З ранку неділі співробітники дипломатичної місії прибувають до аеропорту, де сідають у кілька великих транспортних літаків. Для допомоги в проведенні цієї операції Сполучені Штати залучили близько п’яти тисяч американських військовослужбовців.