Єрмак: до кінця вересня «Червоний хрест» пропустять до українських заручників в ОРДЛО

Андрій Єрмак, архівне фото

До кінця вересня представники «Червоного хреста» мають потрапити до українців, яких утримують в ув’язненні російські гібридні адміністрації на непідконтрольній Києву частині Донбасу, заявив керівник офісу президента Андрій Єрмак в Одесі, коментуючи зустріч радників лідерів країн «нормандського формату», що відбулася 11 вересня.

«І ми очікуємо нових досягнень 15-го, коли відбудеться відеоконференція (Тристоронньої контактної групи для переговорів про врегулювання на окупованій частині Донбасу – ред.). Була досягнена домовленість, що до кінця цього місяця буде отриманий безперешкодний доступ «Червоного хреста» на непідконтрольні (Києву – ред.) території до наших громадян, які там перебувають. І ми очікуємо, що це прискорить процес обміну, про який є доручення президента», – заявив Єрмак.

Він також наголосив, що домовленість про припинення вогню була ухвалена в рамках мінського процесу і підтримана країнами «нормандського формату». На зустрічі радників були також присутні посли ОБСЄ Гайді Ґрау і Яшар Халіт Чевік із «мінського формату».

Наступна зустріч радників, за словами Єрмака, має відбутись протягом кількох тижнів.

Президент України Володимир Зеленський, який теж перебуває в Одесі, коментуючи зустріч радників, також наголосив на важливості продовження режиму тиші і визнав, що його неодноразово порушували, але дав знати, що українська сторона все одно не буде відповідати на ці порушення.

«Чи задоволені ми ним на 100%? Ні. Втратили людину, бойову. Була бойова втрата. Але якщо ми йдемо до виконання мінських угод, якщо йдемо до миру на сході нашої країни, перше і головне питання – це дотримання режиму тиші. Це значить, що наші хлопці не будуть гинути», – заявив Зеленський.

Ані Єрмак, ані президент не торкнулись питання можливих місцевих виборів на окупованій частині Донбасі.

Раніше народний депутат із фракції «Слуга народу» Андрій Костін, який є також представником України в політичній робочій підгрупі ТКГ, заявив, що на розгляді парламенту вже є проєкт постанови про проведення місцевих виборів, який «повністю відповідає Мінському комплексові заходів» і таким чином задовольняє вимоги Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Представник «Слуги народу»: в Верховній Раді є постанова щодо місцевих виборів, яка «відповідає мінським угодам»

Після закінчення переговорів політичних радників керівників держав-учасниць «нормандського формату» (України, Росії, Німеччини і Франції) в німецькому Берліні ввечері 11 вересня Єрмак, який, не маючи ніяких політичних посад, виступив від імені української делегації, теж заявляв, що наступна «нормандська» зустріч на рівні політрадників могла б відбутися протягом наступних тижнів, і висловлював сподівання, що «нормандський» саміт міг би відбутися до кінця року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Гармаш: не думаю, що Єрмак – агент ФСБ, він виконує завдання Зеленського

Натомість керівник російської делегації, заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак заявляв після тих переговорів, що на зустрічі не обговорювали проведення саміту в «нормандському форматі», бо говорити про нього, за його словами, ще «дуже, дуже рано», і також невідома й дата наступної зустрічі політрадників.

Він висловив сподівання, що на рівні помічників будуть намагатися розробити узгоджені рішення до кінця вересня.

Серед таких Козак назвав і постанову Верховної Ради про проведення в Україні місцевих виборів, яка визначила умови, за яких такі вибори можуть відбутися на нині окупованих територіях Донбасу і Криму. «Домовилися про те, що найближчим часом у Верховній Раді України буде розглянено проєкт постанови, який відкорегує ту постанову, що була ухвалена 15 липня», – стверджував він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Нормандська» зустріч радників: без проривів – дата «нормандського» саміту далі не відома

Росія вимагає, щоб в Україні змінили свою постанову про призначення місцевих виборів, яка передбачає, що на окупованих територіях Донбасу і Криму такі вибори не проводяться і можуть бути виконані тільки за низки умов, а саме: виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їхньої військової техніки з території України; відновлення повного контролю України за державним кордоном України; роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України; відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України; забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополя, після повноцінного завершення на відповідних територіях процедур роззброєння, демілітаризації та реінтеграції відповідно до стандартів Організації Об’єднаних Націй та Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Кремль домагається проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу, які мали б визнати Україна і світова спільнота, разом із місцевими виборами в решті України, крім Криму, вже цієї осені, або в крайньому разі пізніше, – але без виконання Росією безпекових вимог для проведення таких виборів, щоб легітимізувати створені там нею маріонеткові утворення. Київ дотепер відкидає таку можливість і вимагає спершу виконання таких вимог, як виведення російських військ, роззброєння незаконних місцевих збройних формувань, повернення українського правопорядку, відновлення контролю за кордоном із Росією тощо; позицію України фактично підтримують її західні союзники.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія може номінально вивести свої формування з ОРДЛО, щоб на виборах вживити бойовиків у місцеві органи влади – депутат