Японія не має планів щодо вступу до НАТО – Кісіда

Премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда (п) і президент України Володимир Зеленський на саміті G7 у Хіросімі, 21 гравня 2023 року

Японія не має планів щодо вступу до НАТО, проте відкриття офісу альянсу в Токіо обговорюється, заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда на засіданні уряду, передає Reuters.

За словами премʼєр-міністра, у нього немає даних, чи ухвалене рішення про відкриття офісу НАТО в Японії. Кісіда зазначив, що Японія не планує вступати в альянс як постійний або асоційований член.

Міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі у травні заявив про плани відкрити в Токіо представництво НАТО – перший в Азії офіс альянсу. Хаясі наголосив, що військове вторгнення Росії в Україну відбивається на стабільності у всьому світі. На його думку, Японія має зміцнювати безпеку свого регіону. Хаясі заявив, що хоч країна і не входить до НАТО, відкриття офісу свідчитиме про тісну співпрацю сторін.

Генеральний директор НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив факт переговорів. Він назвав Японію близьким та важливим партнером Північноатлантичного альянсу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: WSJ: НАТО готує угоду про постачання озброєнь Україні

До НАТО входять держави, які розташовані в басейні північної частини Атлантичного океану як із боку Європи, так і з боку північноамериканського континенту. Японія, розташована в Тихому океані, не має права вступати до НАТО через своє географічне положення.

При цьому НАТО має кілька бюро звʼязку в країнах, що не входять до альянсу, таких як Швеція, Швейцарія, Австрія та Україна. Вони розвивають двосторонні звʼязки між НАТО та цими країнами, надають їхнім військовим відомствам інформаційну та консультативну підтримку.