Японія та Камбоджа спільно допоможуть розмінувати Україну

Камбоджійські інструктори навчають українських саперів, Камбоджа, січень 2023 року

Японія та Камбоджа створили спільний проєкт із обміну знаннями та технологіями в галузі розмінування, повідомила міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня. Країни надаватимуть допомогу в розмінуванні іншим державам, зокрема Україні.

За словами Камікави, вже наступного тижня в рамках проєкту будуть підписані документи про надання Україні великої саперної машини, а наступного місяця українські сапери пройдуть у Камбоджі курс навчання з її використання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні «потенційно заміновані» 144 тисячі квадратних кілометрів – МВС

Камбоджа є світовим лідером з технологій розмінування, її сапери вважаються одними з найдосвідченіших. Після правління Пол Пота і наступної громадянської війни Камбоджа була найзамінованішою країною світу: відтоді знешкоджені кілька мільйонів мін і боєприпасів. Упродовж останніх десятиліть кілька тисяч камбоджійських саперів брали участь у місіях ООН із розмінування в країнах Африки та Близького Сходу.

Українські сапери проходять навчання у камбоджійських саперів у самій Камбоджі та в Польщі з 2022 року. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну тодішній прем’єр-міністр Камбоджі Хун Сен різко засудив дії Кремля, попри те, що традиційно Камбоджа підтримувала Росію та Китай.