Японія забороняє вʼїзд усім іноземцям через новий штам COVID-19

Аеропорт столиці Японії Токіо, початок листопада 2021 року

Влада Японії повідомила про рішення заборонити в'їзд до країни всіх іноземців, починаючи з 30 листопада, через поширення у світі нового, імовірно, більш заразного штаму коронавірусу «Омікрон».

Раніше цього місяця Японія послабила обмеження на кордоні, дозволивши вʼїжджати на свою територію студентам, підприємцям та ще кільком категоріям громадян – під відповідальність сторони, що запрошує.

Раніше Токіо заборонив вʼїзд для іноземців, які прибувають із Ботсвани, Есватіні, Лесото, Малаві, Мозамбіку, Намібії, ПАР, Замбії та Зімбабве. Усі ці держави розташовані у південній частині Африки, де вперше виявили новий штам.

Щодо повернення до Японії громадян і резидентів країни, то їх з моменту прибуття зобовʼязали дотримуватися десятиденної самоізоляції в готелях, які визначає уряд.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС озвучило рекомендації українцям щодо поїздок через новий штам коронавірусу «омікрон»

24 листопада про новий штам B.1.1.529 Всесвітній організації охорони здоровʼя повідомила влада Південноафриканської республіки. Двома днями пізніше ВООЗ визначила цей варіант як потенційно загрозливий.

Водночас у ВООЗ застерегли від поспішності заборон, що вводяться на поїздки. У відділенні організації в Африці вказали, що оскільки «Омікрон» тепер виявлений у різних точках планети, запровадження заборон на поїздки з Африки «завдає шкоди глобальній солідарності».

28 листопада Всесвітня організація охорони здоровʼя представила на своєму сайті останні висновки щодо «Омікрону». У тексті підкреслюється, що дослідження поки ведуться і на даний момент не можна однозначно стверджувати, що новий штам заразніший, ніж попередні.