Ізраїль назвав умову перенесення штурму міста Рафах у Секторі Гази

Палестинський чоловік ремонтує взуття на вулиці Рафаха, 19 лютого 2024 року

Армія Ізраїлю змінить терміни проведення військової операції у місті Рафах на півдні Сектору Гази у разі, «якщо досягне угоди з угрупованням «Хамас» (визнаним терористичним у ЄС та США) щодо звільнення заручників», розповів прем’єр-міністр країни Беньямін Нетаньягу.

«Якщо ми досягнемо угоди, її (операцію – ред.) буде дещо відстрочено. Але це станеться. Якщо нам не вдасться домовитися, ми все одно зробимо це», – заявив прем’єр-міністр Ізраїлю.

За його словами, «Ізраїль здобуде перемогу у війні з «Хамасом» за кілька тижнів після початку військової операції в Рафаху». Він також підкреслив, що «в місті знаходяться чотири з шести батальйонів бойовиків, що залишилися».

Нетаньягу уточнив, що «сторони ведуть переговори щодо обміну заручниками», але не навів деталей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США готують план шеститижневого перемирʼя в Газі – Байден

Раніше міністр ізраїльського військового кабінету Бенні Ганц попередив, що якщо угруповання «Хамас» не звільнить усіх заручників, які утримуються в Секторі Гази, Ізраїль 10 березня розпочне штурм міста Рафах.

Ізраїль уперше назвав конкретну дату операції в Рафаху, звертають увагу Бі-Бі-Сі, агенція France-Presse та інші джерела. Нині в цьому місті мають тимчасовий притулок півтора мільйона палестинців.

Єгипетська влада в екстреному порядку зводить додаткові посилені загородження на кордоні з палестинським анклавом, побоюючись спроб місцевих жителів прорватися до Єгипту.

Сполучені Штати запропонували альтернативний проєкт резолюції Ради безпеки ООН, який закликає до тимчасового припинення вогню у війні між Ізраїлем та «Хамасом». Як випливає з повідомлення Reuters опублікованого ввечері 19 лютого, США виступають проти великого наземного наступу Ізраїлю в районі міста Рафах на півдні Смуги Гази.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив увечері 19 лютого, що Ізраїль збереже повний контроль у сфері безпеки над усією територією на захід від Йорданії, включно з Західним берегом річки Йордан та Сектором Гази. За словами Нетаньягу, на цю позицію не вплине результат нинішньої війни між Ізраїлем та «Хамасом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Армія Ізраїлю оголосила про звільнення двох заручників у Рафаху