Ізраїль оголосив про початок наземної операції в Лівані

Ізраїльський мобільний артилерійський підрозділ випускає снаряд з північного Ізраїлю в бік Лівану, 30 вересня 2024 року

Сили оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосили початок обмежених наземних рейдів на основі точної розвідувальної інформації проти об'єктів та інфраструктури «Хезболли», яку США визнали терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію.

У заяві командування ізраїльської армії йдеться, що армійські підрозділи розпочали «обмежені, локалізовані, цільові сухопутні рейди» на території Лівану. Об’єкти цих рейдів, йдеться в заяві, «перебувають у близьких до кордону селах, вони становлять безпосередню загрозу ізраїльським населеним пунктам».

Сухопутній операції передували масовані повітряні удари ізраїльської армії по об’єктах на території Лівану, пов'язаних із угрупованням «Хезболла». Ізраїль, як вважають аналітики, намагається покласти край воєнному конфлікту з «Хезболлою», яка почала обстріл Ізраїлю в жовтні минулого року на знак солідарності з угрупованням «Хамас», що вторглося на територію Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Внаслідок обстрілів десятки тисяч ізраїльтян були змушені залишити свої будинки в населених пунктах на півночі Ізраїлю. Офіційна мета військової операції в Лівані – створити умови для їхнього повернення додому.

Читайте також: Ізраїль повідомляв США про операції «проти інфраструктури «Хезболли» – Держдепартамент

За даними газети New York Times, сили вторгнення складаються з невеликих команд. У разі потреби на територію Лівану можуть бути введені більші контингенти, які були останніми днями зосереджені поблизу ліванського кордону.

План операції було схвалено на засіданні уряду Ізраїлю пізно у понеділок.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль методично знищує «Хезболлу». Як відреагує Іран?