Обстріли між Ізраїлем і «Хамасом» тривають, попри спроби мирних переговорів

Внаслідок ізраїльських ударів були зруйновані три багатоповерхівки, в яких, за даними ізраїльської сторони, розташовувалися об’єкти «Хамасу»

Угруповання «Хамас» 13 травня продовжувало обстрілювати територію Ізраїлю, у той час, як Ізраїль продовжував завдавати авіаударів по підконтрольній «Хамасу» території Смуги Гази, незважаючи на зусилля єгипетських переговорників, які провели особисті зустрічі з двома сторонами.

Деякі ракети, запущені бойовиками, досягали Тель-Авіва, а внаслідок ізраїльських ударів, завданих після попередження цивільних осіб про евакуацію, були зруйновані три багатоповерхівки, в яких, за даними ізраїльської сторони, розташовувалися об’єкти «Хамасу».

Бої також спричинили жорстокі сутички між арабами та євреями в Ізраїлі, що змусило прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу попередити, що він готовий застосувати «залізний кулак, якщо це необхідно», щоб припинити насильство. Арабське населення Ізраїлю становить близько 20 відсотків (із дев’яти мільйонів).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Байден поговорив по телефону з прем’єром Ізраїлю на тлі конфлікту з палестинцями

Близько 83 палестинців загинули протягом понад двох днів ізраїльських авіаударів по Смузі Гази, серед жертв є діти, заявило 13 травня Міністерство охорони здоров’я підконтрольного «Хамасові» регіону. Семеро людей загинули в Ізраїлі, повідомили медичні служби.

Делегація з Єгипту відвідала Тель-Авів у рамках посередницьких зусиль, які Каїр розпочав для припинення вогню.

Двоє представників єгипетської розвідки заявили, що єгипетські чиновники перед поїздкою до Тель-Авіва зустрілися в Газі з лідерами «Хамасу».

Авіарейси з головного аеропорту Ізраїлю скасовані чи переспрямовані.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль заявив про загибель під час обстрілів командира бойовиків «Хамасу». США направляють свого посланця в регіон

Ізраїль також розмістив танки і війська на кордоні з Газою.

Ізраїльські військові заявили, що «готують наземні операції», і скликали сім тисяч резервістів, скасувавши відпустки для всіх бойових частин. Близько половини резервістів, як повідомляється, працюватимуть у підрозділах ППО, артилерії й медичних підрозділах.

Міжнародна спільнота закликає сторони припинити насильство, зокрема, в ООН напередодні застерегли від «повномасштабної війни».

До обстрілів, що почалися 10 травня, в Єрусалимі кілька днів поспіль тривали сутички між ізраїльськими силовиками і палестинцями, головно в комплексі будівель мечеті Аль-Акса, третього найсвятішого місця з погляду ісламу, і навколо нього.

Палестинські демонстранти протестували через суперечки навколо перспективи виселення кількох палестинських родин у Східному Єрусалимі, щоб звільнити місце для будівництва єврейським поселенцям. Понад 70 палестинців оскаржують у суді наказ про виселення в справі, яка тягнеться вже роками. Слухання було призначене на 10 травня, але його врешті перенесли на невизначений час.