«Хезболла» й Ізраїль вночі обмінялися сотнями ударів

Наслідки обстрілу Кір’ят-Бяліка, поблизу Хайфи, 22 вересня 2024 року

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що минулої ночі по ізраїльській території з Лівану випустили понад сотню ракет, більшість із яких перехопили. Відповідальність за атаки Ізраїль поклав на проіранське угруповання «Хезболла», визнане терористичним у США й низці інших країн.

Пожежні й рятувальні служби Ізраїлю працюють над гасінням пожеж, що виникли у північних районах країни – Кір’ят-Бялік, Цур-Шалом і Морешет.

«Хезболла» заявила, що ціллю удару був військовий завод у районі Хайфи.

Ізраїльські військові заявили, що ракети були випущені «в бік цивільних районів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ескалація ризикує перетворитися на пожежу»: Білий дім щодо обстрілів між Ізраїлем і «Хезболлою»

Крім того, минулої ночі ліванське угруповання запустило ракети у бік авіабази Рамат-Давид на півночі Ізраїлю. Це – найдальша мета, атакована «Хезболлою» на території Ізраїлю з моменту ескалації ситуації у жовтні минулого року, після нападу на південь Ізраїлю бойовиків палестинського угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США і Євросоюзі.

У відповідь ізраїльські військові атакували близько 300 об’єктів «Хезболли» у Лівані.

Загострення ситуації на північному кордоні Ізраїлю зросло після того, як раніше цього тижня в Лівані сталася серія вибухів спочатку пейджерів, потім рацій, якими, зокрема, користуються члени «Хезболли». Загинули близько 40 людей, близько трьох тисяч – були поранені. У вибухах пристроїв угруповання звинуватило Ізраїль. Ізраїльська влада офіційно причетність до інцидентів не підтверджувала.

20 вересня ізраїльська авіація атакувала Бейрут. За словами військових, цілями ударів були командири «Хезболли». МОЗ Лівану повідомило про загибель 37 осіб і поранення 60. «Хезболла» підтвердила загибель 16 членів угруповання, серед яких – два командири.

21 вересня Ізраїль запровадив особливе становище на півночі країни – від Хайфи до кордону з Ліваном.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вибухи у Лівані: угорська розвідка опитала гендиректора компанії, пов’язаної зі пейджерами