Зеленський після обговорення «плану перемоги» в Європі: слід посилити позиції України, щоб «створити умови для чесної дипломатії»

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні. Рим, 13 травня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський заявив, що необхідно посилити позиції України, щоб «створити необхідні умови, справедливу атмосферу для чесної дипломатії».

«Світ бачить, що Росія ігнорує реальну дипломатію та формулу миру, яку ми запропонували, щоб закінчити цю війну справедливо на Статуті ООН. І якщо ми реалізуємо план перемоги завдяки співпраці з нашими партнерами, РФ не зможе більше продовжувати цю війну і буде примушена до миру. Саме в цьому сенс плану перемоги. Ми хочемо захистити українську незалежність», – заявив він після переговорів з прем’єркою Італії Джорджею Мелоні.

Читайте також: «Захід не хоче, щоб Україна програла, але і не хоче, щоб вона перемогла» – Джеймс Ніксі

Зеленський зазначив, що сьогодні він представив план перемоги Британії, Франції та Італії.

«Україну почули. Дуже важливо, щоб ми разом працювали заради справедливого миру», – додав український президент.

За його словами, під час зустрічі з Мелоні домовились працювати на рівні команд, щоб якнайшвидше створити умови для миру, також обговорювалась підготовка нового безпекового пакета для України.

Зеленський прибув до Італії з Франції, де він мав переговори з президентом Емманюелем Макроном, представив «план перемоги» України й обговорив питання військової допомоги.

Зеленський зустрівся з Макроном після переговорів у Лондоні з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером і генсекретарем НАТО Марком Рютте, який минулого тижня перебував у Києві після того, як вступив на посаду.

Президент також побуває у Німеччині для консультацій із канцлером Олафом Шольцем.

Плановане на 12 жовтня 25-те засідання «Рамштайну» у форматі лідерів перенесли після того, як президент США Джо Байден і держсекретар Ентоні Блінкен скасували свої подорожі до Німеччини через ураган «Мілтон».

Раніше український президент повідомляв, що під час 25-ї зустрічі у форматі «Рамштайн» (12 жовтня) Україна надасть «план перемоги» усім партнерам. Також генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції у Києві зазначив, що на засіданні обговорять з президентом США Джо Байденом питання дозволу застосовувати далекобійну зброю по військових обʼєктах у Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лавров вимагає від України «визнання територіальних реалій, закріплених у Конституції Росії»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Речник Путіна підтвердив «небажання Росії вести переговори на інших умовах, окрім капітуляції України» – ISW