Ізраїльські війська затримали керівника лікарні «Аш-Шифа» в Газі

Комплекс будівель лікарні «Аш-Шифа», Сектор Гази

Керівник найбільшої в місті Газа лікарні «Аш-Шифа» Мохаммад Абу Салмія 23 листопада був заарештований ізраїльськими силами за звинуваченням у використанні медичного закладу угрупованням «Хамас» (визнане США та ЄС терористичним). Палестинські чиновники системи охорони здоровʼя вказали, що, крім Абу Салмії, були заарештовані ще один лікар і дві медсестри. Про це повідомляють агенція France-Presse і видання The Times of Israel.

Директора лікарні затримали для допиту після «доказів, які свідчать про те, що лікарня «Аш-Шифа» під його безпосереднім керівництвом служила командним центром «Хамасу», йдеться в заяві ізраїльських військових. У лікарні здійснювалася «широка терористична діяльність», поки вона була «під його (Абу Салмії – ред.) управлінням», а мережа тунелів «Хамасу» використовувала електроенергію та інші ресурси закладу, сказано в повідомленні.

«Хамас» заявив, що «рішуче засуджує» арешт Абу Салмії та його колег, закликаючи Міжнародний комітет Червоного Хреста та інші міжнародні організації працювати над їх «негайним звільненням».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Армія оборони Ізраїлю показала тунель, прокладений «Хамасом» під лікарнею «Аш-Шифа»

Ізраїльська армія, яка здійснила рейд на лікарню минулого тижня, стверджує, що бійці «Хамасу» використовували комплекс тунелів під «Аш-Шифою» для організації атак. Представники «Хамасу» та самого медичного закладу неодноразово заперечували ці заяви.

Міжнародні ЗМІ часто цитували директора лікарні Мохаммада Абу Салмію про умови в «Аш-Шифі», одній із головних цілей ізраїльського наземного наступу, здійсненого після нападу бойовиків «Хамасу» 7 жовтня.

Підконтрольне «Хамасу» міністерство охорони здоровʼя стверджує, що з початку ізраїльської військової кампанії загинули майже 15 тисяч людей, переважно жінки та діти. Незалежного підтвердження ці дані не мають.

Наземна і повітряна кампанія Ізраїлю почалася після безпрецедентного нападу бойовиків «Хамасу» 7 жовтня. Ізраїльські офіційні особи кажуть, що тоді загинули близько 1200 людей, переважно цивільних, а ще близько 240 були взяті в заручники.