Іран попередив США про «відповідь» у разі затримки танкерів із нафтою для Венесуели

Проходження суден через Суецький канал у Єгипті, ілюстративне фото

Іран попередив США проти здійснення, як сказано в повідомленні, «піратства» в Карибському басейні щодо п’яти іранських танкерів, які везуть нафту до Венесуели.

Ще 14 травня американський високопосадовець заявив агентству Reuters, що Сполучені Штати розглядають дії у відповідь на перевезення Іраном палива до Венесуели.

У листі до генерального секретаря ООН Антоніоу Ґутерріша 17 травня міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф попередив про намір США «направити війська в Карибське море з метою перешкоджання передачі Венесуелі палива з Ірану».

Односторонні санкції США оголошені проти нафтової промисловості Ірану та Венесуели. Вони мають на меті залишити Іран без фінансових ресурсів та вчинити тиск на економіку Венесуели.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вихід «Роснєфті» з Венесуели: продаж активів чи підставна гра для уникнення санкцій?

Обидві країни перебувають під санкціями США, але фактично можуть торгувати між собою товарами за межами міжнародних фінансових каналів.

Представник Державного департаменту США з питань Венесуели Еліот Абрамс у квітні стверджував, що Венесуела платить Ірану золото за допомогу своєму проблемному енергетичному сектору.

П’ять іранських танкерів можуть перевозити нафти на суму щонайменше 45,5 мільйона доларів.

Чотири з цих суден нині перебувають в Атлантиці після проходження через Суецький канал і Середземне море, повідомляє служба відстеження суден MarineTraffic. Один із танкерів станом на 18 травня усе ще перебував у Середземномор'ї.

Раніше США звинуватили Тегеран у нападі на кілька суден у Перській затоці. Напруженість між двома країнами посилилася після того, як президент США Дональд Трамп у 2018 році заявив про вихід Вашингтона від ядерної угоди, яку Тегеран уклав зі світовими державами.