США нададуть Україні «iPhone» серед танків, найсучаснішу версію Abrams – Пентагон

Американський танк M1A2 Abrams на військових навчаннях у Грузії, 2016 рік

США нададуть Україні танк M1A2 Abrams, який має значно більші можливості порівняно з попередньою моделлю M1A1, повідомила 26 січня заступниця речника Пентагону Сабріна Сінґх. Вона додала, що у США немає «цих танків у надлишку на американських складах», і знадобляться «місяці, щоб передати» танки Україні.

M1A2 є значною модернізацією старішого M1A1, головним чином через те, що A2 працює на цифровій системі, на відміну від аналогової системи A1. Це «різниця між дротовим телефоном і iPhone», пояснив генерал армії у відставці Роберт Абрамс, колишній командувач збройних сил США в Кореї.

Версія танка M1A2 «значно» більш смертоносна, зокрема, вона передбачає незалежний тепловізор командира. Якщо в попередній версії систему теплового наведення мав лише навідник, то в новій її має і командир танка, що дозволяє йому допомагати в пошуку та ідентифікації цілей. Цифрова система також дозволяє екіпажу танка проводити власну бортову діагностику, сказав Абрамс, замість того, щоб чекати, поки механіки проведуть тести, щоб визначити будь-які проблеми.

Як наголосив американський генерал, M1A2 «набагато перевершує за смертоносністю, живучістю та мобільністю» все, що має Росія на полі бою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Abrams і не тільки: Пентагон озвучив деталі нового військового пакету для України

Офіційні особи США оголосили цього тижня, що 31 танк Abrams буде відправлений в Україну. Представники влади ще не розголошували, який варіант танка вони нададуть, і начальник відділу закупівель армії США Даґ Буш заявляв журналістам 24 січня, що це рішення все ще обговорюється.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США нададуть Україні 31 танк Abrams – Байден