Індія веде переговори з Росією про імпорт пшениці зі знижкою – Reuters

План уряду Індії імпортувати російську пшеницю є одним із заходів, які розглядаються для зниження цін на ключові товари, такі як паливо, зернові та бобові.

Індія веде переговори з Росією щодо імпорту пшениці зі знижкою через різке зростання світових цін, повідомляє агенція Reuters з посиланням на чотири джерела.

Імпорт дозволить Нью-Делі більш ефективно втручатися в ринок, щоб знизити ціни на пшеницю, які розігнали інфляцію до 15-місячного максимуму в липні.

«Уряд вивчає можливість імпорту через приватну торгівлю та угоди між урядами. Рішення буде прийнято обережно», – повідомило Reuters одне з джерел, відповідаючи на запитання про імпорт пшениці з Росії.

Індія роками не імпортувала пшеницю через дипломатичні угоди. Востаннє Індія імпортувала значну кількість пшениці в 2017 році, коли приватні трейдери відвантажили 5,3 мільйона метричних тонн.

Як повідомили два джерела агентства, план уряду імпортувати російську пшеницю є одним із заходів, які розглядаються для зниження цін на ключові товари, такі як паливо, зернові та бобові.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Індія, Китай – основні спонсори війни». Як РФ заробляє на нафті та чи буде блокада

Джерела не захотіли називати свої імена, оскільки обговорення мають закритий характер і остаточне рішення може бути ухвалено через кілька тижнів. Представники фінансів, торгівлі та уряду Індії не відповіли на електронні листи та повідомлення журналістів з проханням про коментарі.

За даними ООН, у липні світові ціни на продовольчі товари зросли внаслідок виходу РФ З Чорноморської зернової ініціативи та запровадження нових обмежень на торгівлю рисом.

Як повідомляв Центр національного спротиву 5 серпня, врожай з окупованих Росією частин Херсонської та Запорізької областей активно вивозиться через кримські порти. Українське збіжжя, ймовірно, йде на африканські ринки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Reuters: Росія вивозить своє зерно суднами «тіньового флоту»

Читайте також: Міністри фінансів G20 завершили зустріч в Індії без консенсусу щодо війни РФ проти України

Днями став відомий перелік країн, які будуть представлені на саміті G20 у Делі, запланованому на 9-10 вересня. Окрім членів «Групи двадцяти», туди запрошені дев’ять країн: Бангладеш, Єгипет, Маврикій, Нідерланди, Нігерія, Оман, Сингапур, Іспанія та Об’єднані Арабські Емірати. Це саміт пройде без представництва України, на відміну від минулорічного саміту G20 на Балі ( Індонезія), у якому брав участь президент України Володимир Зеленський.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кулеба прокоментував прийдешній саміт G20, який пройде без України

Індія дотримується нейтральної позиції щодо російської війни проти України, не підтримує санкції Заходу проти Росії та має добрі відносини із західними країнами та з Москвою.