Ігнат розповів про захист прифронтових міст від балістичних ракет російської армії

За словами Юрія Ігната, для української оборони зараз «дуже велика проблема – це балістика»

Речник командування Повітряних Сил України ЗСУ Юрій Ігнат пояснив в ефірі Радіо Свобода, наскільки захищені українські прифронтові міста від балістичних ракет армії РФ.

За його словами, для української оборони зараз «дуже велика проблема – це балістика».

«На Заході побачили війну в Україні, побачили, які типи боєприпасів застосовує противник – це і дрони-камікадзе, і крилаті, і балістичні ракети, і аеробалістичні ракети, такі як типу «Кинджал». Основну ставку на ППО все ж таки країни Заходу – і Німеччина, і Франція зокрема, – робили на захист авіаційний, на захист винищувачів», – зазначив Ігнат.

Речник командування Повітряних сил зазначив, оскільки РФ багато застосовує балістики, «проти якої винищувачі не мають жодного озброєння – винищувачі можуть збивати крилаті ракети – вже задумуються у цих країнах, є дані з відкритих джерел, у пресі, що вони будуть на перспективу закуповувати потужні зенітні ракетні системи, протиракетні системи, які можуть захищати від балістики, зокрема, такі як Patriot та інші».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Говорити про це небезпечно». Чи чекають на ЗСУ у Донецьку та Луганську після 9 років окупації РФ

Таким чином, за словами Ігната, Patriot, це «потужний комплекс американський – установка може захистити все в радіусі 40 км».

«Тобто можна собі просто уявити, скільки треба таких систем, щоб перекривати по кордону територію України, як часто задають нам це питання – чому ми не можемо по кордону поставити зенітно-ракетні комплекси і захистити таким чином, щоб сюди нічого не залітало. Це неможливо, тому що лінія кордону дуже велика, лінія бойового зіткнення, морське узбережжя – це все лінія фронту. Таким чином, треба дуже багато систем»,– наголосив Ігнат.

Також, речник Повітряних сил каже, що система ППО України зараз побудована на локальних об’єктах – для захисту міст, напрямків, лінії фронту і важливих державних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури. 40 км радіус ураження і Patriot, і SAMP-T саме по балістиці, «по аеродинамічних цілях ці комплекси можуть працювати і понад 100 км».

«Тому систем треба багато. Про Patriot казав президент, озвучував цифру – близько пів сотні, щоб захистити Україну, було б достатньо. Зрозуміло, що це не буде швидко. І не єдиним Patriot, будемо, мабуть, захищатися: сьогодні широкий спектр західного озброєння в Україні вже є від різних виробників – і NASAMS, і IRIS-T. На це підуть роки, можливо – так, щоб повністю закрити. Крім того, нам потрібно проводити ще й винищувальне прикриття – нам потрібен літак F-16, про який всі вже добре знають і чекають його появи в Україні», – підсумував Ігнат.

Російські війська активізували удари по Україні, зокрема по Києву, від початку травня, застосовуючи при цьому ракети і безпілотники.

В американському Інституті вивчення війни зазначали, що російські війська активізували удари по всій території України, особливо в тилових районах, що «є частиною нової російської повітряної кампанії в Україні, спрямованої на зниження здатності України проводити контрнаступальні операції в найближчій перспективі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЗСУ відбили наступи військ РФ в районі шести населених пунктів – Генштаб