Європарламент закликав ЄС знизити газову залежність від Азербайджана через порушення прав людини

Євродепутати «рішуче засуджують тривалі репресії режиму Азербайджану всередині країни та за кордоном проти активістів, журналістів, лідерів опозиції та інших, в тому числі громадян ЄС»

Європейський парламент 24 жовтня ухвалив резолюцію, яка засуджує порушення прав людини в Азербайджані.

Євродепутати «рішуче засуджують тривалі репресії режиму Азербайджану всередині країни та за кордоном проти активістів, журналістів, лідерів опозиції та інших, в тому числі громадян ЄС». Вони вказують на те, що ці утиски значно посилилися напередодні прийдешньої 29-ї Кліматичної конференції ООН (COP29). Вона має відбутися в Баку з 11 по 22 листопада.

На думку євродепутатів, порушення прав людини в Азербайджані несумісні з проведенням конференції. Вони закликають лідерів ЄС, у тому числі президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн, використати цю подію, щоб звернути увагу на ситуацію в цій країні.

«Парламент також закликає уряд у Баку припинити всі форми репресій в Азербайджані та за його межами, звільнити всіх безпідставно затриманих осіб і зняти всі політично мотивовані звинувачення», – йдеться в пресрелізі.

Читайте також: В ЄС зріс імпорт російського скрапленого газу, країни-члени вимагають його відстежувати

Члени парламенту ЄС закликали знизити залежність блоку від експорту газу з Азербайджану і попросили Єврокомісію призупинити дію Меморандуму про взаєморозуміння від 2022 року щодо стратегічного партнерства у сфері енергетики між ЄС та Азербайджаном.

«Враховуючи тривалі порушення прав людини та побоювання, що збільшення газового імпорту з Азербайджану до ЄС може компенсуватися, своєю чергою, експортом Баку російського газу, євродепутати закликали припинити залежність ЄС від експорту газу з Азербайджану», – повідомляє парламент.

На думку депутатів, будь-яке подальше партнерство між ЄС та Азербайджаном має залежати від звільнення Баку політичних в’язнів, впровадження правових реформ, покращення загальної ситуації з правами людини в країні, а готовності до мирних переговорів із сусідньою Вірменією.

На початку жовтня у Франції помер азербайджанський політичний емігрант Відаді Іскендерлі, на якого був скоєний ножовий напад.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Amnesty International вимагає від Азербайджану звільнити критиків влади