У Грузії на виборах до парламенту лідирує «Грузинська мрія». Опозиція не визнає результатів

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах

«Грузинська мрія» на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі набрала трохи більше від 54 відсотків голосів на парламентських виборах, за результатами підрахунку понад 99 відсотків округів, пише грузинська служба Радіо Свобода.

Згідно з першими результатами, опублікованими Центральною виборчою комісією 27 жовтня, чотири опозиційні партії можуть подолати 5-відсотковий бар’єр, щоб отримати місця в парламенті.

Лідирує правляча партія «Грузинська мрія» з результатом у 54,08%. На другому місці за кількістю голосів опозиційні «Коаліція за зміни» зі 10,92%, на третьому «Єдність – Національний рух» – 10,12%, на четвертому «Сильна Грузія» – 8,78%, на пʼятому «Гахарія – за Грузію» – 7,76%. Сумарно результати опозиції становлять близько 37,58%.

Екзит-поли, проведені від імені провладних і опозиційних організацій, показали суттєво інші результати. У той час як «Грузинська мрія» отримала 56% в екзит-полі, проведеному провладним «Імеді ТБ», вона не отримала більше 42% в двох опозиційних екзит-полах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Все, що потрібно знати про вирішальне голосування у Грузії

Згідно з попередніми результатами, «Грузинська мрія» матиме у парламенті 89 місць із 150 – достатньо для збереження уряду, але недостатньо для абсолютної більшості, яка дозволить їй внести серйозні конституційні зміни.

Єдиний національний рух, який очолює коаліцію «Єдність – врятувати Грузію», відкинув результати, повідомлені виборчою владою Грузії.

«Ми заявляємо від імені Єдиного національного руху, що ми не приймаємо результати вкрадених виборів і не маємо наміру визнавати результати цих вкрадених виборів», – сказала голова партії Тіна Бокучава.

Вона закликала інші опозиційні партії також виступити проти оприлюднених результатів, додавши, що «великі протести», ймовірно, пізніше цього дня.

Мамука Хазарадзе, лідер «Сильної Грузії», наполягав на тому, що опозиція виграла вибори, які мають вирішальне значення для майбутнього шляху кавказької нації в Європі.

Очікується, що остаточні результати будуть оголошені 27 жовтня.

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах.

150 депутатів законодавчого органу вперше будуть обрані не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоб потрапити до парламенту XI скликання, партіям необхідно подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

Ці вибори називають історичними, оскільки їхній результат може вказати або на майбутню інтеграцію держави з ЄС, або на зближення з Москвою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Перемога партії «Грузинська мрія» – загроза для існування незалежної Грузії». Інтерв'ю із Міхеїлом Саакашвілі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мільярдер Іванішвілі заявляє про «катастрофу та руїни» в Грузії в разі перемоги опозиції