Університет Гонконгу демонтує скульптуру про придушення протесту на площі Тяньаньмень

Пам’ятник жертвам розгону протестів на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році

Університет Гонконгу вимагає від місцевої опозиційної організації демонтувати пам’ятник жертвам розгону протестів на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році. Скульптура була встановлена 24 роки тому і має бути демонтована до середи, 13 жовтня, передає видання Hong Kong Free Press.

Адміністрація університету надіслала вимогу про демонтаж скульптури Альянсу на підтримку патріотичних демократичних рухів Китаю – некомерційній організації, що ставить собі за мету притягнення до відповідальності організаторів придушення протестів. Тоді, за офіційними даними, загинули близько 250 людей. Незалежні спостерігачі стверджують, що загиблих було значно більше.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Гонконгська група, яка влаштовувала щорічні акції в пам’ять про розстріл на Тяньаньмень, розпалася

Демонстрації в Пекіні в 1989 році розпочалися після смерті колишнього генерального секретаря ЦК компартії Ху Яобана, якого вважали прихильником лібералізації, і тривали півтора місяця. Учасники вимагали демократизації Китаю і скасування політичної монополії владної партії. Для розгону влада застосувала танки. Багато активістів протестного руху втекли до Гонконгу. У материковому Китаї вся інформація про події 1989 року досі закрита від громадськості.

До 2020 року Гонконг мав широку автономію в Китаї за принципом «одна країна – дві системи». На території міста діяло своє законодавство, була відсутня цензура, офіційно діяла опозиція. Пекін фактично скасував особливий статус міста, у ньому відбуваються арешти і суди над противниками комуністичного режиму, акції протесту з сотнями тисяч учасників були придушені.