Глава ЦРУ в Боснії наголосив на підтримці США та «тривожній» риториці президента Республіки Сербської

Директор ЦРУ Вільям Бернс під час візиту до Сараєво, 20 серпня 2024 року

Глава ЦРУ в Боснії наголосить на підтримці США та «тривожній» риториці президента Республіки Сербської

Директор ЦРУ Вільям Бернс перебував у Сараєво 20 серпня, щоб обговорити «тривожну сепаратистську риторику і дії» проросійського президента і уряду сербського державного утворення на території Боснії і Герцеговини, повідомив Радіо Свобода представник американського уряду.

Бернс, який прибув з дипломатичної місії в Ізраїлі в рамках зусиль США щодо переговорів про припинення вогню в Газі, провів зустрічі в боснійському президентстві з колегами з розвідувального співтовариства, представниками президента і міністром закордонних справ, сказав американський чиновник.

«Вони обговорили питання, що становлять взаємний інтерес, включаючи територіальну цілісність і суверенітет Боснії і Герцеговини», – сказав чиновник, який попросив не називати його імені.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік, проросійський президент сербського утворення Боснії, викликав занепокоєння серед західних союзників Боснії через свої зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

У лютому після зустрічі з Путіним у російському Татарстані Додік підтвердив, що Республіка Сербська не приєднається до західних санкцій проти Москви у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну.
Заяви Додіка були одним з головних каменів спотикання на шляху Боснії до членства в ЄС відтоді, як вона стала кандидатом у 2022 році.
Альмір Дзуво, голова Агентства розвідки і безпеки Боснії, раніше підтвердив Радіо Свобода, що Бернс перебував у Сараєво. Під час зустрічі з Дзуво Бернс «висловив свою підтримку співпраці американських і боснійських розвідувальних служб», повідомив керівник боснійської розвідки в коментарі Радіо Свобода.

Глава боснійської дипломатії Ельмедін Конакович, який також зустрівся з Бернсом, сказав, що Боснія «ще раз отримала підтвердження повної підтримки територіальної цілісності і суверенітету Боснії і засудження сепаратистських закликів і дій».

Конакович сказав Радіо Свобода, що, хоча він не міг прокоментувати деякі частини дискусії, було надіслано універсальне повідомлення про те, що американська адміністрація «дуже чітко дала зрозуміти, що зовнішньополітичний партнер Боснії і Герцеговини все ще твердо стоїть на боці Боснії і Герцеговини».

Візит одного з перших осіб американського уряду свідчить про прихильність Сполучених Штатів і про те, що Боснія «знаходиться на вершині пріоритетів американської зовнішньої політики, що дуже важливо для нас», додав він.

Останнім директором ЦРУ, який відвідав Боснію і Герцеговину, був Джон Бреннан у 2016 році.

Джерела повідомили Радіо Свобода, що на зустрічі в боснійській резиденції була присутня Желька Цвіянович, яка потрапила під санкції Міністерства фінансів США через загрозу Дейтонським угодам. Вона є членом Альянсу незалежних соціал-демократів Додіка (SNSD) і членом Державного президії Боснії.