«Східною Малопольщею» назвав Галичину очільник польського Інституту національної памʼяті

Голова УІНП Антон Дробович із попереднім головою IPN (Instytut Pamięci Narodowej) Ярославом Шареком. Польща, 3 грудня 2020 року

Керівник Інституту національної пам'яті Польщі Кароль Навроцький, коментуючи питання ексгумації жертв Волинської трагедії, назвав Галичину «Східною Малопольщею». Про це Навроцький сказав в інтервʼю виданню Interia.

Очільник польського інституту національної памʼяті сказав, що польська сторона готова до переговорів, які приведуть до домовленостей, що дозволять розпочати пошуково-ексгумаційні роботи.

«Тому ми чекаємо, що українська влада позитивно розгляне наші заявки, щоб ми могли розпочати роботи з пошуку та ексгумації жертв геноциду на Волині та Східній Малопольщі. Ми готові до цього в будь-який момент», – заявляє Кароль Навроцький.

У соцмережах на слова Навроцького відреагували українські історики. Колишній очільник Українського інституту національної пам’яті, депутат Верховної Ради Володимир Вʼятрович написав, що таким терміном Галичину іменували тільки у 1922–1939 роках, а причина його запровадження тоді «була виключно політичною».

«Таким чином українську Галичину вписували в загальнопольський наратив, витирали її українськість. Звісно, робили це не лише найменуванням, але системною політикою полонізації освіти, культури, соціальної підтримки польських переселенців», – написав Вʼятрович.

Історик і політик вважає, що вжитий нині польським чиновником термін «Східна Малопольща» – це не про вшанування памʼяті загиблих поляків, а про жаль за втраченим територіями, які так і не стали польськими.

Також на інцидент відреагував історик Олександр Зінченко. «Боюсь, що голова Instytut Pamięci Narodowej Кароль Навроцький буде довго чекати дозволів на якісь там дії на теренах Східної Малопольщі. В Україні нема такого регіону. Андрію Сибіго (міністр закордонних справ України – ред.), можливо, варто подарувати колегам карту України?» – написав історик.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Давайте ми спочатку виграємо війну» – заступник міністра оборони України до польських партнерів щодо Волині

Як історичний регіон Польщі Малопольща не включає навіть сучасні найсхідніші польські території поблизу українського кордону. Приміром, міста Пшемисль і Хелм (українські назви Перемишль і Холм), у районі яких українське населення свого часу переважало, до Малопольщі не належать, не кажучи про теперішню українську Галичину, яка складається зі Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ексгумація і перепоховання жертв Волині. Чи блокуватиме Польща вступ України до ЄС?