У Грузії стався новий напад на трансгендерну активістку – через місяць після вбивства Кесарії Абрамідзе

Грузинська трансгендерна активістка Ната Талікішвілі

Грузинська трансгендерна активістка Ната Талікішвілі зазнала нападу в Тбілісі 20 жовтня – лише через місяць після вбивства іншої трансгендерної жінки, Кесарії Абрамідзе. Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило Радіо Свобода, що підозрюваного затримали за імовірну образу Талікішвілі та удар по ній цеглиною, в результаті чого активістка отримала струс мозку.

Напади на Абрамідзе та Талікішвілі, лауреатку премії Като Мікеладзе в 2018 році за захист прав жінок, відбулися після того, як грузинські законодавці схвалили закон, що обмежує права ЛГБТ. Нові закони дозволяють забороняти культурні заходи, включно з прайд-маршами, фактично обмежуючи публічне самовираження ЛГБТ-спільноти.

Правозахисники розкритикували ці заходи як сприяння атмосфері нетерпимості та насильницьким нападам.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Грузія: у Тбілісі вбили трансгендерну модель Кесарію Абрамідзе

26-річний підозрюваний у вбивстві Абрамідзе був затриманий, слідчі звинувачують його у насильстві через гендерні упередження. Абрамідзе представляла Грузію на міжнародному конкурсі краси Miss Trans Star International у Барселоні в 2018 році та регулярно з’являлася на телебаченні та в інших ЗМІ.

Ці напади ілюструють ситуацію навколо ЛГБТ-спільноти в Грузії, де консервативні соціальні погляди та політична риторика часто маргіналізують сексуальні та гендерні меншини. Попри зростання популярності ЛГБТ-активістів і організованих ними подій, негативна реакція суспільства є звичною.

Правозахисні організації закликають до посилення захисту ЛГБТ-людей та придушення злочинів на ґрунті ненависті. Після схвалення чинною владою нових обмежувальних законів багато хто побоюється продовження ескалації насильства проти ЛГБТ в Грузії.