G7 надасть 9,5 млрд доларів на підтримку економіки України

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (на екрані) під час зустрічі міністрів фінансів і голів центральних банків G7 у Кенігсвінтері, Німеччина, 19 травня 2022 року

«Група семи» найбільш промислово розвинених країн погодилися надати Україні 9,5 мільярдів доларів нової економічної допомоги, щоб сприяти Києву у виплаті зарплати державним службовцям і забезпечити можливість роботи уряду на тлі захисту України від масштабного російського вторгнення.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив журналістам 20 травня, що з виділеннями цих 9,5 мільярдів доларів, обіцяних під час зустрічі міністрів фінансів G7 і керівників центральних банків у Німеччині, підтримка Україні цього року становитиме 19,8 мільярда доларів.

«Ми погодилися, що фінансова ситуація в Україні не повинна впливати на здатність України успішно захищатися, – сказав Лінднер. – Ми повинні зробити все можливе, щоб припинити цю війну».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄБРР прогнозує більший економічний спад в Україні цього року

Нові кошти включають 7,5 мільярда доларів у грантах від Сполучених Штатів Америки й один мільярд доларів грантів від Німеччини. Ще мільярд доларів нададуть інші країни G7 у вигляді гарантій і позик, повідомили в міністерстві фінансів Німеччини.

«Ми продовжуватимемо підтримувати Україну протягом усієї цієї війни та за її межами і готові зробити більше, якщо буде потрібно», – заявили міністри G7 у комюніке наприкінці дводенної зустрічі в Кенігсвінтері, містечку біля Бонна.

Масштабне вторгнення Росії торкнулося майже всіх тем, які висвітлювали під час зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Законопроєкт на підтримку України на 40 мільярдів доларів: на що саме виділяються гроші

Міністр фінансів США Джанет Єллен та інші лідери раніше говорили про необхідність надання союзниками достатньої допомоги, щоб допомогти Україні «пройти через» російське вторгнення.

Згідно з останніми прогнозами Міжнародного валютного фонду, економіка України в цьому та наступному році скоротиться на 35 відсотків.

Київ, який оцінює свій дефіцит бюджету в 5 мільярдів доларів на місяць, звернувся до Заходу по фінансову допомогу для свого уряду та військових зусиль у протистоянні російській агресії.

Читайте також: Шмигаль закликав країни G7 підготувати закони для конфіскації активів Росії на користь України