«Скоро будуть в Україні» – прем’єр-міністерка Данії про винищувачі F-16

(Зліва на право) Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, президент Фінляндії Александер Стубб і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Сторе на пресконференції в Стокгольмі, Швеція, 31 травня 2024

Невдовзі винищувачі F-16 будуть направлені до України, сказала 31 травня прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на пресконференції третього саміту Україна-Північна Європа.

Глава данського уряду наголосила, що Нордичні країни будуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

«Сьогоднішня зустріч є необхідною і другий меседж є дуже чіткий – ми повинні прискорити та наростити нашу підтримку для України, тому що ситуація на полі бою є дуже критичною. Зараз ми маємо безпекові зобов'язання від усіх нордичних країн. Ми передали багато і всі хочемо передати ще більше. Скоро данські F-16 будуть на шляху до України», – сказала Фредеріксен.

Також вона наголосила на важливості підтримки виробництва озброєння і дронів всередині України.

У Міністерстві оборони Данії казали, що країна передасть Україні винищувачі F-16 цього літа. У відомстві зауважили, що встановити чіткий графік передачі винищувачів F-16 важко, тому що «є кілька умов, які повинні бути виконані для того, щоб Україна могла використовувати надані літаки».

Your browser doesn’t support HTML5

Червоні лінії для українських F-16: чи битимуть по Росії? (відео)

Українські пілоти нині проходять навчання. За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Напередодні міністр закордонних справ Данії Ларс Лекке Расмуссен заявив, що країна не виступає проти застосування винищувачів F-16, які вона передала Україні, для уражень військових цілей на території Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Бельгія передасть Україні 30 літаків F-16 до 2028 року