Президентка Єврокомісії вшанувала у Києві пам’ять загиблих українських захисників

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час вшанування загиблих українських воїнів у війні з Росією біля Стіни пам'яті. Київ, 9 травня 2023 року

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка перебуває з візитом в Україні, вшанувала у Києві пам’ять загиблих українських захисників.

«Перше, що я роблю в Києві, – це вшановую пам’ять загиблих захисників України за останні 10 років. Це справжні герої, які принесли найвищу жертву заради безпеки всього нашого континенту», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому на її сторінці в соцмережі Х.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вранці 20 вересня прибула до Києва. Це її восьмий візит до столиці України.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти.

Днями газета The Wall Street Journal заявила, що число вбитих українських військових становить 80 тисяч з початку повномасштабної війни РФ, поранені ще близько 400 тисяч людей.

Видання виходить із неофіційних підрахунків, у тому числі західних розвідок, вказуючи, що визначити точну кількість загиблих і поранених – складно, оскільки Росія й Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

Народний депутат від партії «Голос», секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко в ефірі Радіо Свобода сказав, що дані WSJ про 80 тисяч загиблих є завищеними.