У Фінляндії побудували частину паркану на східному кордоні з Росією

Фінсько-російський кордон, фото ілюстративне

У фінському Ваалімаа вже частково споруджений паркан на східному кордоні з Росією.

Прикордонна охорона Фінляндії планує побудувати 200 км огорожі на східному кордоні з Росією до кінця 2026 року. Загалом планується встановити 12 км огорожі на південь та північ від прикордонного переходу Ваалімаа.

Будівельні роботи на цій ділянці заплановані до кінця 2025 року.

На південному сході Фінляндії також проводяться роботи в районах Нуйямаа та Вайніккала. Там планується до весни 2026 встановити 17 км паркану.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Все в руках українців. Чи буде реалізований в Україні «фінський варіант»?

Тестові ділянки огорожі в Іматрі та Саллі були зведені торік.

Паркан на східному кордоні буде на пів метра вищим, ніж планувалося раніше, а сітка буде щільнішою. Висота огорожі становитиме 3,5 м.

Парламент Фінляндії 12 липня проголосував за ухвалення закону, що посилює правила міграції, в тому числі щодо розгляду прохань про притулок. Тепер прийом заявок на надання притулку може бути тимчасово припинений, а прохачам може бути відмовлено без права апеляції. Також прикордонна служба отримує повноваження відмовляти потенційним біженцям у перетині кордону, а тих, хто вже в’їхав, – видворяти з країни без залучення суду.

Законопроєкт був розроблений саме для посилення контролю над міграцією через кордон із Росією. Його мета – обмежити потік мігрантів через східний кордон. 2023 року різко зріс потік мігрантів до Фінляндії з території Росії. Переважно це були вихідці з країн Африки, Центральної Азії та Близького Сходу, які просили у Фінляндії про притулок. Фінська влада звинуватила Росію у використанні міграції для політичного тиску і повністю закрила кордон. Росія звинувачення заперечує.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шмигаль анонсував пакет енергетичної допомоги від Фінляндії