Україна отримала першу партію винищувачів F-16 – Bloomberg

Точна кількість літаків невідома

Україна отримала першу партію винищувачів F-16, пише 31 липня видання Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

Точна кількість літаків невідома. Офіційно про це наразі не заявляли.

«За словами людей, знайомих з цим питанням, які говорили на умовах анонімності, крайній термін передачі військових літаків американського виробництва був до кінця цього місяця, і він був дотриманий. За їхніми словами, кількість літаків невелика», – йдеться у матеріалі.

Джерела видання зазначають, що незрозуміло, чи зможуть українські пілоти, які навчалися разом із західними союзниками протягом останніх місяців, одразу використати літаки чи процес займе більше часу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як і коли F-16 вплинуть на ситуацію на фронті: нові деталі від Повітряних сил ЗСУ

Нідерланди та Данія 10 липня спільно зі США інформували, що перебувають у «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16. Повідомлялось, що українські військові розпочнуть літати на F-16 вже цього літа, але додаткові подробиці через міркування оперативної безпеки не надавались.

Наприкінці травня 2024 року перша група українських пілотів завершила курс навчання на винищувачах F-16 у США. Вони проходили підготовку на 162-й військово-повітряній базі Нацгвардії в Тусоні в штаті Арізона з жовтня 2023 року. Після закінчення навчання пілоти вирушили до Європи для проходження додаткової підготовки.

Влада України просила надати винищувачі F-16 від початку повномасштабного вторгнення Росії. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США нададуть Україні ракети для винищувачів F-16 – WSJ