Колишнього журналіста RFE/RL заарештували в Тегерані після повернення до Ірану

Реза Валізаде, іранський журналіст, який має також громадянство США

Колишнього журналіста RFE/RL (медіакорпорація, частиною якої є Радіо Свобода), який повернувся до Ірану після багатьох років за кордоном, заарештовано в Тегерані, повідомило джерело RFE/RL 15 жовтня.

Резу Валізаде, громадянина Ірану та США, заарештували близько трьох тижнів тому, його звинуватили, зокрема, у співпраці із закордонними ЗМІ мовою фарсі. Про це повідомив RFE/RL один із його родичів.

Офіційні особи Ірану поки що не коментували арешт Валізаде.

Він залишив свою роботу як співробітник Radio Farda в структурі RFE/RL у листопаді 2022 року і деякий час залишався за кордоном. У своєму останньому повідомленні в мережі X від 13 серпня Валізаде повідомив, що 16 березня він вирушив до Тегерана.

У пості йдеться, що він «наполовину завершив» переговори з розвідувальною організацією Корпусу вартових ісламської революції, проте повернувся до Ірану під свою відповідальність.

Служби безпеки Ірану заарештували велику кількість іранців із подвійним громадянством, їх звинувачують у скоєнні різних злочинів. Багато майна цих людей конфісковано або заблоковано. У деяких випадках щодо членів їхніх родин в Ірані влада чинила тиск, щоб змусити цих людей повернутися до країни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Іран за сприяння РФ дізнався про роботу заступника міністра оборони на британську розвідку – ЗМІ