Парламент Естонії визнав геноцидом депортацію кримських татар 1944 року

У заяві Естонія засуджує винищення кримських татар та їхню масову депортацію з рідного півострова Криму на територію Центральної Азії

Парламент Естонії підтримав на засіданні 16 жовтня постанову про «Визнання масової депортації кримських татар 1944 року актом геноциду». Під час остаточного голосування документ підтримали 83 депутати, йдеться на сайті парламенту Естонії.

У заяві Естонія засуджує винищення кримських татар та їхню масову депортацію з рідного півострова Криму на територію Центральної Азії, яка була спланована та здійснена тоталітарним радянським режимом у березні 1944 року.

«Російська Федерація продовжує провадити в окупованому 2014 року Криму щодо кримських татар політику геноциду, застосовану в Радянському Союзі, метою якої є знищити ідентичність кримських татар та стерти їхню історичну та культурну спадщину», – вказано у повідомленні.

Парламент засуджує продовження ведення щодо кримських татар політики геноциду, яка здійснюється за допомогою системних затримань, тортур, викрадення людей і заборони на вивчення і використання рідної мови. Крім цього, Естонія закликає міжнародну громадськість продемонструвати солідарність із кримськими татарами та продовжити засуджувати окупацію й анексію Криму, вчинені Росією.

У заяві також йдеться про відновлення державного суверенітету України на території, яку Російська Федерація окупувала під час збройної агресії, яка розпочалася 2014 року, та наголошує, що Крим є невідʼємною частиною України.

18 травня 1944 року в Середню Азію з Криму радянський режим розпочав депортацію всього кримськотатарського народу. Упродовж трьох днів десятками залізничних вагонів було насильно вивезено близько 200 тисяч кримських татар.

Your browser doesn’t support HTML5

Депортація: 80 років тому радянська влада вивезла з Криму весь кримськотатарський народ (відео)

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: КримSOS: за час анексії в Криму зафіксували 65 насильницьких зникнень людей