В Естонії російського професора засудили за звинуваченням у роботі на спецслужби РФ

У повідомленнях не йдеться про те, чи Морозов визнав провину

Суд в Естонії 18 червня засудив колишнього професора Тартуського університету, громадянина Росії В’ячеслава Морозова до шести років і трьох місяців позбавлення волі. Його визнали винним у діях на користь і за дорученням іноземної розвідувальної служби проти Естонії, повідомляють естонські ЗМІ.

Суд визнав доведеним те, що Морозов на користь російських спецслужб за винагороду збирав інформацію про внутрішню політику, політику оборони й безпеки Естонії, а також про пов’язаних із нею людей та інфраструктуру.

У повідомленнях не йдеться про те, чи Морозов визнав провину.

«Нинішня справа є доповненням до більш ніж кількох десятків попередніх й ілюструє прагнення російських спецслужб проникнути у різні сфери життя Естонії, у тому числі й у наукову сферу», – заявив після арешту Морозова у січні голова Служби внутрішньої безпеки Естонії Марго Паллосон.

Професора затримали на початку січня цього року і помістили в СІЗО. В’ячеслав Морозов працював у Тартуському університеті протягом останніх 14 років, отримавши дозвіл на проживання в Естонії. Після повномасштабного російського вторгнення в Україну Морозов засудив його і продовжив роботу в Тарту, будучи професором політології Інституту Шютте Тартуського університету. У 2016–2023 роках він обіймав у Тарту посаду професора досліджень Європейського союзу й Росії, а з 1 вересня 2023 року до 11 січня 2024 року – посаду професора міжнародної політичної теорії.

Морозов продовжував відвідувати Росію, де, як стверджує слідство, передавав інформацію своїм кураторам. Після його арешту університет оголосив про припинення трудових відносин із Морозовим.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Естонія: засуджений у 2017 році за шпигунство росіянин попросив про політичний притулок